Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Gnocco fritto: de Italiaanse delicatesse van gefrituurd brood

In Noord-Italië is er naast Coppa di Parma, Parmigiano Reggiano en balsamico-azijn nog zo’n fantastische delicatesse die tevoorschijn komt bij de Italiaanse borrelplank. We hebben het over gnocco fritto. Hier in Nederland niet zo bekend, maar reken maar dat je deze gefrituurde deegkussentjes wil leren kennen.

Gnocco fritto: je hoort het de Italianen bijna uitspreken (met veel armgebaren). Maar deze delicatesse wordt soms ook crescentina genoemd. Het is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Emilia.  En laat dat nou ook precies zijn waar we dit brood hebben ontdekt, toen we op strooptocht waren naar de beste balsamico (of liever dus: azijntocht).

Specialiteit uit Noord-Italië

Het is in feite gefrituurd brood, dat wordt gemaakt van meel, water en varkensvet, oftewel reuzel. Dat laatste wordt in de regio nog veel gebruikt als ingrediënt. Sterker nog: het brood wordt vaak ook nog gefrituurd in varkensvet.

Meestal tref je gnocco fritto aan in ruitvormige stukken, maar in bijvoorbeeld Bologna maken ze er ronde vormen van. Op sommige plekken wordt er ook nog gist aan het deeg toegevoegd en wordt het brood gegrild op een piastrata (een soort grillplaat) in plaats van gefrituurd.

Gnocco fritto Italiaanse delicatesse
Bron: paPisc / Flickr

Hoe eet je gnocco fritto?

In ieder geval denken wij met veel trek terug aan de gefrituurde variant. Want juist door dit bereidingsproces bollen de stukjes brood op tot kussentjes met een knapperige buitenkant. De Italianen eten ze gewoon zo uit het vuistje, maar ook belegd met bijvoorbeeld dungesneden vleeswaren als Mortadella, Salami of Parmaham en kazen als Gorgonzola of Crescenza (een Italiaanse kaas van koemelk).

Elke salumeria in de regio Emilia Romagna verkoopt ze, want gnocco fritto gaat geweldig samen met een borrelplankje. Maar ze worden ook geserveerd bij het ontbijt of de lunch en in Toscane zelfs als zoet tussendoortje. Want daar bestrooien ze ze soms met suiker als ze warm uit de frituur komen.

Proeven!

Klinkt dit als iets waar je je tanden in zou willen zetten en pronto? Zelf gnocco fritto maken hoeft niet moeilijk te zijn. Kneed de ingrediënten tot een deeg, laat twee uur rusten en snijd in stukken. Daarna frituren en klaar ben je. Wij vonden op de website Ciao Tutti een top recept voor gnocco fritto.

Laat je liever voor je koken? Dan kun je het gaan proeven bij Piacere Italiano in Dordrecht of bij Vino & Friends in Maastricht. Weet je nog andere adresjes voor gnocco fritto? Tip de redactie!

Meer Italiaanse delicatessen: