Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 3 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je stoofperen met een twist (leuk voor de feestdagen!)

Stoofperen mogen niet ontbreken tijdens de donkere dagen. En hoewel wij erg fan zijn van een klassiek exemplaar, smachten we ook wel eens naar vernieuwing. Stoofperen met een twist dus zo je wil. Moeilijk is dat gelukkig niet: doordrenk ze simpelweg met verschillende smaakmakers. Leuk voor de feestdagen!

De klassieke stoofpeer

Eerst en vooral: ieder huishouden heeft een eigen versie van de klassieke stoofpeer. De basis komt altijd neer op het stoven van de Gieser Wildeman peer in een bad van rode wijn, suiker, citroenrasp en kruiden als kaneel en kruidnagel.

Toch nog een opfriscursus nodig voor het maken van de klassieke stoofpeer? Hier lees je onze tips en tricks voor het maken van de lekkerste stoofpeer. En met deze basis kun je vervolgens uit je dak gaan met de lekkerste smaakcombinaties.

Pexels stoofpeer stock
Bron: Pexels

Kardemom en rozenwater

De inspiratie voor stoofperen met kardemom en rozenwater halen we uit het Midden-Oosten, waar deze smaken vaker worden ingezet bij desserts. Reken dus maar van yes dat dit ook bij stoofperen goed werkt.

Rooster daarvoor eerst wat gekneusde kardemom in een pan. Voeg hier vervolgens gelijke delen water en suiker aan toe, samen met twee eetlepels rozenwater. Stoof hier vervolgens je stoofpeertjes in (wijn is hier niet nodig, dit zou te overheersend zijn). Wil je de peertjes mooi roze? Voeg dan wat kleurstof toe. 

In een bad van thee

Dat thee een goede smaakmaker is voor zoet wisten wij al, kijk maar naar deze tiramisu met earl grey bijvoorbeeld. Door thee toe te voegen aan het vocht krijgen je stoofperen een heerlijk subtiel theesmaakje. Hiervoor kun je alle soorten thee gebruiken: groene thee, zwarte thee, of wat dacht je van het stoven van de peer in kruidige hibiscus thee?

Mag je stoofpeertje iets meer kick hebben? Donna Hay maakte een Indiaas geïnspireerde masala chai stoofpeer van zwarte thee, zwarte peper, steranijs, kardemom, kruidnagel en kaneel. Perfect als dessert bij een Indiaas diner.

Umami stoofpeer met miso

Sinds we hebben geleerd dat miso en zoetigheid een gouden combinatie zijn, willen we niks anders. Het toevoegen van miso is dan wel een simpele stap in de bereiding van de stoofpeer, de beloning in smaak is gigantisch. Want zeg je miso, dan zeg je umami: de smaak van de heerlijkheid.

Met miso geef je je stoofperen dus een umamismaakbom van jewelste. En om ‘m extra lekker te maken kun je het stoofvocht extra indikken tot miso-karamelsaus. Voeg daarvoor een klont boter en wat room toe om de saus af te maken en serveer bij de stoofpeer. Verslavend lekker.

Om de energiekosten laag te houden…

De Gieser Wildeman peren moeten zo’n 2 tot 4 uur op het vuur staan om een mooie rode kleur te krijgen. Ontzettend mooi, maar dat zal ook te merken op de energierekening. Om de tijd in te korten kun je daarom ook gebruik maken van eetrijpe Conference of Doyenné du Comice peren.

Doordat de peer eetrijp is, kan je binnen 20 minuten een zachte peer met veel smaak op tafel zetten. Handig!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.