Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Met deze babyvoeding van sterrenchefs wordt je baby een mini foodie

Culinair en babyvoeding lijken nog niet twee woorden te zijn die we vaak samen in dezelfde context zien. Toch speelt chef Jasmine van Babe Babyvoeding het klaar. Zij ontwikkelt potjes babyvoeding van culinaire kwaliteit en bedacht zelfs smaken samen met sterrenchefs Jonnie Boer (Librije***) en Sidney Schutte (Spectrum**). Het zoontje van Culy’s Nancy (8 maanden oud) is er dol op.

Toen we hoorden dat sterrenchefs Jonnie Boer en Sidney Schutte aan de slag waren gegaan met het ontwikkelen van babyvoeding, werden we meteen getriggerd. Want laten we wel wezen: op het gebied van kant-en-klare babyvoeding viel er weinig culinairs te kiezen.

Babe Baby Foods
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culinaire babyvoeding

Jasmine van der Weele, founder van Babe Baby Foods, verbaasde zich er altijd al over dat de babyvoeding in de supermarkt vaak bij de non-food-producten staat. Zelf maakte ze thuis altijd haar eigen babyvoeding en gaf ze daar potjes van mee aan familie en vrienden. Jasmine: “Mijn zussen hebben allemaal een carrière en weinig tijd en vonden het lekker wat ik maakte.”

Na zes jaar van research en koken (o.a. bij Librije’s Atelier), heeft Jasmine een team van experts om zich heen verzameld en is Babe Baby Foods een feit. Daarmee belooft ze de allereerste babyvoeding van culinaire kwaliteit met maximaal vitaminebehoud en houdbaar op kamertemperatuur.

In september werden de eerste zes smaken gelanceerd, daarna volgden algauw de twee chef’s edities: samenwerkingen met sterrenchefs Jonnie Boer en Sidney Schutte.

Babe babyvoeding
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Baby’s met smaak

Jasmine wil met haar babyvoeding vooral het verschil maken in smaak: “Ik heb natuurlijk heel veel potjes babyvoeding in de supermarkt gekocht om te onderzoeken. Er zat er geen een tussen die ik lekker vond. Dat begint al bij de geur, maar ook vond ik er weinig smaak aan zitten. En mijn motto is altijd: als je iets aan je baby geeft, proef het ook zelf. Als je dingen zelf niet lekker vindt of niet lekker vindt ruiken, moet je het ook niet aan je baby geven.”

De babyvoeding van Babe’s Baby Foods is er in smaken als pompoen met acerola kers en wortel, waarmee je kindje ook meteen kennismaakt met ras-el-hanout. Of denk aan kikkererwt met zoete aardappel en granaatappel. Of de smaak linzen, kokos en mango, met kurkuma en curry madras-specerijen.

In de receptuur komen veel verschillende specerijen, kruiden, vezels, groenten en fruitsoorten voorbij. De voeding is puur, zonder toevoeging van E-nummers, conserveermiddelen, zetmeel, suiker en zout. Om het op een natuurlijke manier houdbaar te maken, wordt het licht aangezuurd met citroensap van biologische citroenen uit Italië. Jasmine werkt daarvoor samen met Oos Kesbeke, ook wel bekend van het tafelzuur. Zo wordt alles gestoomd in plaats van gekookt en blijven de vitamines en de smaak goed behouden.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Serveren in een sterrenrestaurant

En ja: ze liet haar babyvoeding ook proeven aan sterrenchefs Jonnie en Sidney. Die reageerden heel enthousiast. Jasmine: “Ze zeiden: als ik dit mooi opmaak met bloemetjes kan ik het als amuse serveren in mijn restaurant. Toen ik dat hoorde, wist ik dat ik hen als partners moest vragen.”

Jonnie Boer bedacht bijvoorbeeld een smaak met pompoen, mango, kiwi, kokosmelk en banaan. Sidney Schutte dook juist in de rode bieten, appel, kokosmelk, gember, kaneel en kardemom.

Het grootste verschil met andere babyvoeding zit ‘m in de smaak. Kinderen krijgen zo vanaf het moment dat ze met hapjes beginnen (de voeding is geschikt voor kinderen vanaf 8 maanden) al een waaier aan smaken mee. Jasmine: “Je prikkelt hun smaakpapillen. Daarmee gaan ze leren om die smaken te herkennen en te waarderen. Als ze ouder worden en opgroeien, nemen ze dat mee. Als ze alleen voeding krijgen die allemaal hetzelfde smaakt, weten ze ook niet beter.”

En dat draagt volgens de chef op een positieve manier bij aan hun beleving van eten. Jasmine: “Dan krijg je hopelijk ook die fases niet meer van ‘dit lust ik niet’. Als ouder hoef je dan niet later op een dwangmatige manier je kind van alles te laten proeven. Laat je baby een culinaire held worden die alles aan tafel wil proeven en eten.”

Babe Baby Foods sterrenchefs
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy(‘s Nancy’s baby) ontdekt…

Afgelopen zomer werd ik moeder van een zoon. Natuurlijk trokken er al tijdens mijn zwangerschap visioenen aan me voorbij van een onwijze Culy-baby die zou eten als een koning. “Die wordt straks grootgebracht op zwezerik en gin!”, grapten onze vrienden. En stiekem hoopte ik dat de liefde voor eten er al via ons DNA ingebakken zou zijn.

Toen mijn zoontje nog in mijn buik zat, kreeg hij via de navelstreng de meest fantastische, uiteenlopende (sterren)maaltijden te proeven. Part of the job natuurlijk. En toen hij eenmaal was geboren, nam ik me voor om hem zoveel mogelijk te blijven laten proeven, alles zelfgemaakt.

Dat streven heb ik nog steeds, al zal elke drukbezette ouder kunnen beamen dat een paar potjes kant-en-klare babyvoeding het leven wel een stuk makkelijker zouden maken. Voor dagen dat ik zelf niet aan koken toekom, of het vergeet. Om mee te geven naar de oppas. Of voor onderweg bijvoorbeeld. Daar hoef je trouwens ook geen beroeps-smulpaap voor te zijn:

ik denk dat we allemaal wel dromen van een kindje dat gevarieerd eet, alles lust en geniet van eten.

De potjes babyvoeding van Babe zijn in ieder geval een hit in mijn huishouden. Saaie groentehapjes van één soort groente (voorschrift van het consultatiebureau…) vond mijn zoontje maar niks. Maar geef hem een blend van smaken als rode biet, appel, kokosmelk, gember, kaneel en kardemom en hij eet zijn dinobordje in rap tempo leeg. Niet alleen de smaken van de sterrenchefs vindt hij heerlijk, ook de andere varianten vallen onwijs goed bij hem in de smaak.

Het geeft mij niet alleen een goed gevoel dat hij gezonde, gevarieerde voeding binnenkrijgt – ik geniet er ook nog eens van om hem zo veel mooie, pure smaken te laten proeven. Mijn baby eet nu al ras el hanout, curry madras en granaatappel…! Ik hoop hiermee voor hem de basis te leggen voor een leven vol eetplezier.

Babe Baby Foods is te koop via Bol.com, Amazon en Gorillas. De chef’s edition van Jonnie Boer en Sidney Schutte is verkrijgbaar voor € 26,95 (zes potjes). Kijk voor meer informatie op babefoods.nl

Recepten voor baby’s:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.