Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gespot in de supermarkt: eddo (maar wat is het?)

Hou je ervan om nieuwe ingrediënten te ontdekken? Leg de volgende keer ‘ns eddo in je winkelmandje. Deze tropische knolgroente ziet eruit als een bruine, harige aardappel en is een leuke toevoeging aan je groentelade.

Bovendien leent ‘t zich tot fijne bereidingen.

Wat is eddo?

Eddo is een bruine knolgroente die je herkent aan haar ruwe, kokosnootachtige schil. Qua vorm houdt de groente het midden tussen aardappel en aardpeer: de ene is wat grilliger dan de ander.

Snijd je een eddo doormidden dan tref je het witte vruchtvlees aan. Dit staat bekend om zijn hoge concentratie zetmeel. Daarmee zit de groente in de dezelfde familie als taro: dat paarse broertje van de aardappel.

Maar hoe smaken ze?

De smaak  valt het beste te omschrijven als mild, licht nootachtig en een klein beetje zoet. Qua textuur zijn ze wat meliger, zachter en brokkeliger dan een aardappel. Toch kun je de twee op dezelfde manier gebruiken: waar aardappels het goed doen, doet eddo dat ook.

Nadat je de schil er vanaf hebt gehaald kun je eddo zowel koken, roosteren, frituren, bakken als stomen. Let wel op: rauw eten is geen goed idee. In heel grote hoeveelheden zou dat giftig kunnen zijn, dat risico wil je dus vermijden.

Koken met eddo

Allemaal goed en wel, maar aan welke fijne bereidingen moet je dan precies denken? Denk aan allerlei stoofpotjes, of aan (vega) curry’s met linzen, kokosmelk en veel specerijen bijvoorbeeld, zoals hier. Of stamp gekookte eddo tot een fijne puree met veel knoflook, olijfolie en eventueel wat kaas, zoals ze hier doen met broertje taro.

Ook lekker: snijd er dunne plakjes van met een mandoline en frituur ze tot chips. Flinke snuf zeezout erop en een fris biertje erbij en je hebt de perfecte borrelhap. Hetzelfde effect bereik je door er patatas bravas mee te maken (hiervoor kun je ons recept voor patatas bravas van aardpeer als vertrekpunt nemen). Je kunt ze natuurlijk ook in soepen en chowders verwerken.

Overtuigd? Eddo vind je in sommige supermarkten of bij de toko.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.