Redactie
Redactie Inspiratie 9 jun 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… Vega workshop in Librije’s Atelier

Eten bij ***De Librije staat bij menigeen hoog op de bucket list, maar is helaas niet voor iedereen haalbaar. Een leuk alternatief is het volgen van een workshop in Librije’s Atelier waar je leert koken op sterrenniveau. Culy’s Liselotte nam onlangs deel aan de vegetarische workshop Variatie in de Sterrenkeuken, georganiseerd door Variatie In De Keuken (VIDK), en kookte zelf de vega-sterren van de hemel.

In Librije’s Atelier – gelegen in het bijbehorende hotel, naast **Librije’s Zusje – worden inmiddels tientallen workshops georganiseerd en maken ze het voor iedere hobbykok mogelijk om te koken op het niveau van Jonnie Boer. De workshops variëren van de Italiaanse keuken tot bereidingen met The Big Green Egg en van amuses tot natuurlijk.. Vegetarisch koken!

Stiekem is alleen al het monumentale pand in hanzestad Zwolle de moeite waard. Aan de buitenkant is het pand bescheiden versierd met gouden ornamenten en bij binnenkomst proef je meteen de grootse sfeer en stijl die overal terug te zien zijn. Zit een workshop er niet in? Drink dan een drankje in de lounge of bar van het hotel.

Laten we beginnen

Waar tijdens de meeste workshops plek is voor een man of 20, zijn wij met z’n tienen. Een kleine opkomst, maar daardoor wel meer tijd en aandacht per persoon. Na een korte instructie van de vier gerechten wordt de groep opgedeeld in teams van één of twee personen, elk verantwoordelijk voor één van de gangen.

Nadat de teams zijn verdeeld gaat ieder naar z’n eigen kookeiland, te delen met een ander team. Ik mag in m’n eentje aan de slag met het tussengerecht: pittige De Puy linzen in knolselderijbouillon met koriander- en yoghurtmousse, bietjes, geconfijte sjalotjes, crunch van granen en eetbare bloemen. Een hele mond vol, maar na het zien van het recept krijg ik het gevoel dit klusje zeker te kunnen klaren.

VIDK6

Voordat we verder gaan: de keuken, de mogelijkheden en de apparatuur van Librije’s Atelier zijn an sich al een grote pluim waard. Geen knullige keukentjes die zo dicht op elkaar staan dat je je derrière niet kunt keren. Nee, hier ga je aan de slag in een professionele keuken waar iedere hobbykok van droomt, inclusief warmhoud pas, goede pannen, vlijmscherpe messen, inductie kookplaten en ander gerei van onder andere KitchenAid & Magimix.

De workshop

Met z’n allen gaan we al kakelend aan de slag, komen de vragen al vrij snel naar boven en voelt iedereen het niveau van de workshop. Dit is geen standaard ‘paddestoelenquiche’-werk, maar eten van hoogstaand niveau met de nodige technieken én leuke ingrediënten. Voor de meesten is het dan ook een interessante uitdaging, maar wel goed haalbaar met de nodige sturing.

VIDK2

Samen met Merlin van De Groene Meisjes en Marlijn van Variatie in de Keuken 

Naast dat we kennismaken met veel leuke ingrediënten als eetbare bloemen en rozensiroop, wordt ons een aantal interessante kooktechnieken uitgelegd die je thuis ook kunt uitvoeren. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van groentebouillons die ze heel simpel zelf maken door de gewenste groenten door de juicer te persen en het vocht tot tweederde in te laten koken. Daarnaast leren we hoe je thuis je eigen rijst kunt poffen en laat chef Jenneke ons zien wat je allemaal nog meer kunt maken met een (slagroom)kidde.

De recepten zijn zo ingedeeld dat we alleen het alleen nog maar hoeven op te maken wanneer we aan tafel kunnen, want honger hebben we zeker! Per gerechtje gaan de teams weer terug in de keuken en leren we hoe je borden opmaakt op sterrenniveau. Eenmaal aan tafel wordt er een goed glas bijpassende wijn bij geschonken en kunnen we dan eindelijk genieten van al het lekkers.

Het menu? Dat ziet er zo uit:

VIDK5

Salade met quinoa, pompoen en geitenkaas

VIDK8

Pittige De Puy linzen in knolselderijbouillon met koriander- en yoghurtmousse, bietjes en crunch van granen

VIDK9

Spitskoolrolletjes met puree van macademianoten, botersaus, bulgur en ras el hanout

VIDK11

Rijstebrij met rozensiroop, meringue en lychee-ijs

Conclusie

De workshop Variatie in de Sterrenkeuken is absoluut een aanrader. Iedereen had meer dan genoeg te doen, er was goede begeleiding en ook het eten en de receptuur waren van het niveau dat je verwacht bij De Librije. Wat misschien nog wel het leukste is van alles, is dat we de recepten in een mooi mapje mee naar huis kregen en je ze gewoon thuis kunt maken! Zo verras je nog eens je gasten met eten op sterrenniveau.

Wil je zelf een workshop volgen? Kijk dan van tevoren goed naar de verschillende opties, waaronder de vegetarische variant van Variatie in de Keuken. En lieve vleesliefhebbers, vegetarisch koken is zóveel meer dan een lauwe quiche of geitenkaassalade. Hier leer je nog eens wat anders en ga je naar huis met een map vol recepten, een buikje vol goddelijk eten en een bom van kennis die jou nooit meer wordt afgenomen.

De workshop die we volgden kost €100,- per persoon, inclusief bijpassende wijnen, tafelwater, een schort en natuurlijk alle ingrediënten. De volgende workshop wordt gegeven op 30 juli en voor meer informatie raden we je aan de website van VIDK en Librije’s Atelier te bekijken. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.