Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je moet weten over matcha: de fijnste groene thee

Matcha duikt óveral op. In gebak, koekjes, ijsjes en… zelfs in burgers. Wij wilden meer weten over de herkomst en de productie van deze fijne, groene, poedervormige thee.

Effe wennen

Matcha thee heeft een aquired taste: je moet de tikkie bittere, groene smaak kunnen waarderen. We zeggen trouwens wel bitter, maar wie gewend raakt aan de smaak van de thee, zal juist een zoet en fris karakter kunnen herkennen.

Daarom is het ook een geliefde smaakmaker in gebak, toetjes en ijsjes. En de populaire matcha latte natuurlijk!

Is het nou écht thee?

Matcha is een intens groene, poedervormige thee, afkomstig uit Japan. Het wordt gemaakt van de fijnste theeblaadjes, die worden gestoomd, gedroogd en vermalen tot poeder. Dat laatste gaat in een traditionele stenen vijzel.

Het komt net als alle andere thee van dezelfde theeplant: Camellia sinensis. Het verschil met gewone groene thee zit ‘m in de productie. Vier weken voordat de matchablaadjes worden geoogst, worden de theeplanten afgedekt met matten of zeilen, zodat ze in de schaduw komen te staan.

Nu komt dat lesje fotosynthese van biologie van pas: eenmaal in de schaduw, reageert het plantje daarop door meer bladgroen (chlorofyl) aan te gaan maken. Dat proces versterkt de smaak.

Na het oogsten volgt het proces van stomen, drogen en het malen van de theeblaadjes. De stengels en de nerven van het blad wordt weggegooid. Overigens is de kwaliteit van de blaadjes heel belangrijk: net als bij wijn en whisky heb je single estate matcha (afkomstig van één origine), maar ook blends waaraan kwalitatief mindere, goedkopere blaadjes zijn toegevoegd.

matcha poeder

Groen schuim

Gewoon effe een kopje thee zetten is er met matcha trouwens niet bij: als je de thee eer wilt aandoen, vermeng je het poeder met water van precies 60 of 70 graden. Een hogere temperatuur maakt de thee bitter. Daarna klop je het met behulp van een speciaal kloppertje van bamboe op tot een schuimend drankje.

Dat het zetten van matcha serious business is, bewijst ook deze tea room in Beverly Hills: daar serveren ze de Grand Cru onder de matcha, voor 50 dollar per kopje.

matcha maken

De wereld is er gek op

Dat we dit fijne groene theepoeder niet alleen graag drinken, maar er ook de meest waanzinnige creaties mee bedenken, bewijzen de vele restaurants die ermee aan de slag gaan.

Bij koffiebar Cha Cha Matcha in New York serveren ze bijvoorbeeld álles met het groene theepoeder: cake, softijs, cronuts en allerlei drankjes.

Het kan nog gekker: in Australië opende onlangs Matcha Mylkbar. Dit restaurant verwerkt de thee ook in hartige gerechten. Groene burgers, matcha over je zoete aardappelfrietjes, vegan eitjes, steamed buns (bao) en nog veel meer.

Gezond drankje

Wil je matcha dolgraag een keer proeven? Je kunt het online kopen bij Hug the Tea of bij Simon Lévelt. Bijpassende matchakloppers en kopjes vind je daar ook.

Matcha is net als andere groene thee trouwens reuze gezond: er zitten veel vitaminen, mineralen en aminozuren in. Het is zelfs nóg gezonder, omdat je de blaadjes niet alleen laat trekken zoals bij gewone thee, maar ook echt opdrinkt. Wij doen nog een kopje…

matcha latte

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.