Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 26 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Vlaams stoofvlees met friet en haricots verts

Het is zo’n simpele maaltijd, maar je kunt er zó’n zin in hebben (wij in elk geval wel): stoofvlees met friet. Of patatje stoof, zo je wil. Wij maakten een klassieke Vlaamse versie van stoofvlees met bier, geserveerd met frites en haricots verts. En vergeet die lekkere klodder Vlaamse mayo niet!

We maken dit stoofvlees met bier. Met donker bier (of trappistenbier) is ‘ie het lekkerst. Zorg er in ieder geval dat het bier dat je uitkiest niet te zoet is. Wij gingen voor de Johannieter van Jopen bier, die het hier érg goed in doet!

Vlaams stoofvlees met friet en bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vlaams stoofvlees met friet

Snijd het vlees in grote stukken en kruid ze met zout en peper. Doe 1 eetlepel olijfolie en de helft van de boter (zo’n 35 gram) in een stoofpan en wacht tot de boter bruist.

Bak de stukken vlees rondom aan in de pan op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan, samen met de jus.

Smelt dan de resterende boter in de pan en stoof de uien glazig op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door. Doe het vlees en de sappen weer terug in de pan en voeg de knoflook, tijm en laurierblaadjes toe.

Besmeer het brood ondertussen met de mosterd en doe die bij het vlees in de pan. Giet het bier en de kalfsfond (of bouillon) erbij. Leg het deksel op de pan en laat het stoofvlees in ongeveer 90 minuten garen op laag vuur (leg er eventueel een sudderplaatje tussen als het te hard gaat).

Check even of het stoofvlees mooi mals is en uit elkaar valt. Laat eventueel nog even inkoken op matig vuur zonder deksel. Breng op smaak met zout & peper.

Verwarm ondertussen de oven voor en bak de friet volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stoofvlees met frites
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je de haricots verts

Dop de boontjes. Kook ze in een pan met gezouten water zo’n vijf minuten voor. Giet ze af.

Kleur de boter bruin in een pannetje en laat de knoflook en sjalot vijf minuten zachtjes stoven. Doe de haricots verts erbij en laat verder stoven tot de boontjes beetgaar zijn. Dat duurt zo’n 10 tot 15 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Schep het stoofvlees en de friet op een bord. Leg de haricots verts ernaast. Serveer met Vlaamse mayonaise.

Meer recepten voor stoofvlees:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.