Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 21 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Alles over flammkuchen (+ de lekkerste recepten!)

De een noemt het flammkuchen, de ander gaat voor de chiquere naam ‘tarte flambée’. Eén ding is zeker: de ‘vlammenkoek’ was er ineens en veroverde alle terrassen, lunchkaarten en andere makkelijke café-happen. Wij verzamelden alle info over de flammkuchen (en flammkuchendeeg) die er is, plus de lekkerste flammkuchen-recepten.

Want een gerecht dat zó makkelijk te maken is, dat wil je vandaag nog opeten!

Wat is flammkuchen?

Een flammkuchen, oftewel: tarte flambée, is een gerecht uit de Elzas. Het heeft een dunne bodem van brooddeeg die traditioneel met crème fraîche, uien en reepjes spek wordt belegd.

Er zijn veel variaties op het originele recept, zowel wat betreft het deeg als het beleg. In sommige delen van de Elzas wordt bijvoorbeeld de crème fraîche vervangen door kwark of een mengsel van die twee.

Eén ding is zeker wat betreft de flammkuchen: ineens was ‘ie er en nam deze dunne namaak-pizza alle Nederlandse lunch- en borrelkaarten over. Tot groot genot van mensen die zin hebben in een makkelijke hap.

Flammkuchen stock unsplash
Bron: Unsplash

Waar komen flammkuchen vandaan?

“Vroeger was alles beter”, zeggen verschillende oude lui weleens. En dat klopt! Want in de tijd dat er nog geen supersonische temperatuurmeters voor een houtoven waren, ging men daar creatief mee om.

Et voila: de tarte flambée was geboren. Wist de chef niet precies hoe heet de oven was? Dan rolde hij een platte pizza van zijn flammkuchendeeg en smeet het de oven in. Afhankelijk van de garingstijd kon de chef de temperatuur min of meer bepalen.

Was de oven te heet, dan vatte het dunne stukje deeg vlam. En dat is hoe dit makkelijke gerecht aan zijn naam komt.

flammkuchen stock unsplash
Unsplash

Flammkuchendeeg: het geheim

Het is geen luchtig pizzadeeg, maar ook niet hard. Flammkuchendeeg is een van de best bewaarde geheimen. Geen wonder dat iedereen het kant en klaar koopt in de supermarkt. Makkelijk en gewoon goed.

Het geheim van flammkuchendeeg is ons onbekend. Kijken we naar verschillende recepten en vergelijken we die, dan zien we een groot verschil. Het ene recept gebruikt geen gist en het andere wel.

Het verschil? Nagenoeg niets. Enkel in de smaak en textuur verschilt het ietsjes. Het flammkuchendeeg mét gist zou iets brosser zijn. Maar dat is een kniesoor. Onze tip: blijf lekker kant en klaar flammkuchendeeg (je weet wel, die van die tante) kopen in de supermarkt. Makkelijker – en lekkerder – dan dat wordt het namelijk niet.

6x de lekkerste flammkuchen recepten

Van de traditionele variant tot een met zalm en wasabimayo: flammkuchen oude en nieuwe stijl!

1. Flammkuchen met ei, Prosciutto en groene kruiden

Flammkuchen voor het ontbijt? Het kan met deze versie met ei, Prosciutto en groene kruiden. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook bij de brunch of borrel serveren. Want wie wordt er nou niet blij van een gebakken eitje en zoutige, knapperige ham?

Flammkuchen met ei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Flammkuchen met ei, Prosciutto en groene kruiden

2. Zomerse flammkuchen met courgette en pittig gehakt

Zomer, winter, herfst of lente: voor ieder seizoen kunnen we wel een nieuwe combinatie bedenken om ons flammkuchendeeg mee te beleggen. Deze keer was het tijd voor een zomerse flammkuchen met courgette, gehakt, zure room en tijm.

zomerse flammkuchen met courgette
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Zomerse flammkuchen met courgette en pittig gehakt

3. Flammkuchen met pompoen, spruitjes en cranberry’s

Flammkuchen zijn een geweldig restjesgerecht. Heb je een bijna zachte pompoen in je koelkast, wat spruitjes en ergens nog verloren cranberry’s? Gooi ze op flammkuchendeeg en je hebt een volwaardige maaltijd.

Kleine side note: dit kan natuurlijk met álles. Je hoeft geen pompoen, spruitjes en cranberry’s te kopen om ze daarna te laten verpieteren voordat ze ready zijn voor je flammkuchen.

kerstige flammkuchen
Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Flammkuchen met pompoen, spruitjes en cranberry’s

4. Flammkuchen met geitenkaas, ui en hagelslag

Hagelslag? Lees je dat goed? Ja! Hagelslag maakt namelijk niet alleen je bruine boterham lekkerder, het maakt álles lekkerder. En kan ook met heel veel dingen goed samen! Je moet alleen dat stemmetje in je hoofd even uitzetten. Gelukt? Dan is deze flammkuchen met geitenkaas, ui en hagelslag je nieuwe favoriet.

Flammkuchen met hagelslag

> Naar recept: Flammkuchen met geitenkaas, ui en hagelslag

6. Flammkuchen met zalm, zeewiersalade en wasabimayo

Flammkuchen-recepten verzekeren ons comfortfood. Toch kun je met die warme recepten, best wat variëren en frisheid toevoegen. Dat doe je bijvoorbeeld door rauwe zalm toe te voegen (na het bakken welteverstaan) en een dikke klodder wasabimayo. Verfrissend lekker!

> Naar recept: Flammkuchen met zalm, zeewiersalade en wasabimayo

7. Flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes

Zeg je flammkuchen, dan zeg je Elzas en dít recept. Wat ooit begon als een test of de oven heet genoeg was, is uitgemond in een ware klassieker die we er vaak genoeg bijpakken. Makkelijke weekendhap, lekker naast een soepje of gewoon als snack als je ‘s avonds lekkere trek hebt.

> Naar recept: Flammkuchen met crème fraîche, ui en spekjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.