Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Restaurants 27 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

A Beautiful Mess serveert heerlijke Midden-Oosterse gerechten in de Bijlmer Bajes in Amsterdam

Denk jij bij ‘A Beautiful Mess’ ook vooral aan die leuke Amerikaanse lifestyleblog? Je bent niet de enige, maar na het lezen van dit artikel zul je de naam met nog maar één ding associëren: eten! Heerlijk eten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, welteverstaan, in een kleurrijk restaurant. A Beautiful Mess bevindt zich namelijk in de voormalige wasserette in de Bijlmer Bajes in Amsterdam.

Een blauw met gele bar, blauw mozaïek op de vloer en nog een hint van rood die tussen de oude wasmachines door piept: bij A Beautiful Mess weten ze wat vrolijk is. Het restaurant is opgezet door Refugee Company, wat betekent dat het mede gerund wordt door bewoners uit het naastgelegen azc, die een opleiding tot horecamedewerker volgen.

Naast een Amsterdamse chef staat er dus ook altijd een chefkok uit bijvoorbeeld Syrië, Irak or Eritrea in de keuken. Dat bevordert niet alleen de integratie en economische onafhankelijkheid van de migranten, maar de chefs weten ook nog eens als geen ander hoe de gerechten uit hun thuisland moeten smaken.

Het menu van A Beautiful Mess

Op de kaart vind je dan ook traditionele Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse gerechten, zoals een tosti van Libanees brood, Turkse gepocheerde eieren en Eritrese injera, een soort pannenkoek die je met je handen eet. Alles heel goed gekruid, precies zoals de keukens betaamt. Af en toe zijn er uitstapjes naar andere wereldkeukens: je kunt bijvoorbeeld ook voor tom ka kai-soep gaan.

Het menu is dus een combinatie van vegetarische en vleesgerechten, net als in het Midden-Oosten zelf het geval is. En kun je niet kiezen, dan is er altijd nog de proeverij.

Er zijn speciale kaarten voor lunch en diner, maar we kunnen ook zeker de bites aanraden die de hele dag te bestellen zijn. Wat dacht je van Indiase uien-bahji’s in bierbeslag, börek gevuld met spinazie en feta, pittige samosa’s of brood met baba ganoush? Je had misschien niet verwacht ooit te vrijmibo’en in een gevangenis, maar eens moet de eerste keer zijn. Durf je de Arabische gerechten niet aan, dan zijn er namelijk altijd nog de bitterballen. En wijn.

Je wordt bovendien op je wenken bediend door de vriendelijke medewerkers uit het azc, die je maar al te graag vertellen wat je nou precies aan het eten bent. Ook tof: als je 5 euro bij je rekening optelt, geef je daarmee een maaltijd aan iemand in het azc. Jij een goede maaltijd, zij een goede maaltijd.

Want goed, dat is het eten van A Beautiful Mess zeker.

Het adres van A Beautiful Mess

Voormalige Bijlmer Bajes
H.J.E. Wenckebachweg 48
1096 AN Amsterdam

A Beautiful Mess is op dinsdag geopend van 17:00 tot 22:00 voor het diner en van woensdag t/m zaterdag van 11:00 tot 22:00 uur voor koffie, lunch en diner. Reserveren kan op de website.

Meer Midden-Oosterse restaurants:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.