Culy
Culy Inspiratie 19 feb 2014

Alles over labneh: de Midden-Oosterse yoghurtlekkernij

Als fan van de Midden-Oosterse keuken zijn we natuurlijk ook dol op labneh. Deze lekkernij komt het meeste voor in Libanon en Syrië waar het een vast onderdeel is van de mezze (verschillende kleine gerechtjes, meestal als voorgerecht).

Labneh is een zachte kaas die heel veel variaties kent. De basis is in ieder geval altijd met zout vermengde uitgelekte yoghurt. De (volle) yoghurt wordt in een vochtige schone theedoek gedaan (of een echte kaasdoek) en in een zeef gehangen. Vervolgens wordt er nog een vochtige doek overheen gelegd en lekt de yoghurt een nacht uit in de koelkast. Dit proces zorgt ervoor dat er een dikke romige massa ontstaat.

labneh basis
Bron: Flickr

Labneh is heerlijk om pitabrood in te dippen en als dip bij veel gerechten uit het Midden-Oosten. Probeer het bijvoorbeeld eens als ‘saus’ bij lamsvlees!

In dit filmpje zie je hoe labneh gemaakt wordt:

Lekkere variaties

Knoflook-labneh
Voeg aan het basisrecept een teentje geperste knoflook toe. En schenk er wat olijfolie overheen. Deze variatie fungeert heerlijk als dip.

knoflook labneh
Bron: Flickr

Labneh-balletjes
Je kunt van de labneh ook balletjes maken die je rolt in kruiden (bijvoorbeeld munt en oregano) of noten (zoals pistachenoten). Of gebruik citroen- en sinaasappelrasp.

labneh balletjes
Bron: Flickr

In een potje
Je kunt deze balletjes ook in een glazen weckpot doen en overgieten met olijfolie. Dan blijven ze extra lang goed! Ook leuk als cadeautje…

Dadels
Ook heerlijk: verse dadels vullen met labneh. Lekker als borrelhapje.

labneh dadels
Bron: Flickr

Labneh op toast
Knapperige toast, zachte labneh, goede kruiden en wat pittige chilipeper… Oh!

Bron: Flickr

Als dessert
Labneh is ook heerlijk als dessert. Laat dan wel het zout eruit voordat je de yoghurt laat uitlekken. Je kunt er bijvoorbeeld kaneel of kardemom in doen, en verschillende soorten fruit.

labneh dessert
Bron: Flickr
Reageer op artikel:
Alles over labneh: de Midden-Oosterse yoghurtlekkernij
Sluiten