9 lekkere herfstontbijtjes om blij van te worden
In de zomer eten we het liefst yoghurt met vers fruit als ontbijt, hooguit afgewisseld met een frisse zomerse smoothie. Maar in de herfst? Dan gaan we los! Kaneel, koffie en zelfs appeltaart: deze herfstontbijtjes mag je niet missen.
Stiekem hebben we hier al het hele jaar naar uitgekeken.
9 lekkere herfstontbijtjes om blij van te worden
Ontbijtsmoothie met de smaak van kaneelbroodjes
Eerlijk is eerlijk, het liefst zouden we elke dag een kanelbulle naar binnen schuiven. Maar om niet elke ochtend al een enorme suikerdip te krijgen, bedacht Culy’s Nancy een oplossing: een ontbijtsmoothie met de smaak van kaneelbroodjes.
De mix van pecannoten, bruine suiker en kaneel zorgt ervoor dat de smoothie de smaak van kaneelbroodjes krijgt. Zo heb je én de fantastische kaneelsmaak, én alle voedingsstoffen die een ontbijt hoort te hebben. Win-win!
> Naar recept: Culy Homemade: ontbijtsmoothie met de smaak van kaneelbroodjes
Tiramisu van havermout
Bij kaneelbroodjes houdt de lijst met zoete-dingen-die-je-stiekem-als-ontbijt-kunt-eten niet op: tiramisu is ook een zeer goed begin van de dag. Niet met lange vingers en mascarpone, maar op basis van overnight oats die je naar koffie laat smaken, welteverstaan.
Je maakt de havermout de avond van tevoren, met zo veel koffie als je nodig denkt te hebben de volgende ochtend. De laagjes maak je dan met cacaopoeder, amandelstukjes en Griekse yoghurt. Thank us later.
> Naar recept: Culy Homemade: tiramisu voor het ontbijt (met overnight oats)
Ontbijttoast met gezouten ricotta
Ben je een beetje uitgekeken op al die recepten met havermout? Je kunt natuurlijk ook prima gaan voor een bammetje ‘s ochtends – uiteraard wel met een twist. Dit herfstontbijtje is favoriet door de hoeveelheid aan smaken: zoute ricotta, zoete ahornsiroop en een beetje zuur in de bosbessen.
Heb je haast? Zorg er dan voor dat je de bosbessencompote van tevoren al hebt gemaakt. In je haast kun je dan gewoon een boterham in het broodrooster duwen, wat zeezout door de ricotta roeren en je ontbijttoast samenstellen.
> Naar recept: Culy Homemade: ontbijttoast met gezouten ricotta, bosbes en ahornsiroop
Speltwafels met geweld fruit
Kardemom. Laurier. Tijm. English breakfast. Dat zijn toch dé ingrediënten die je aan herfst doen denken? Chefkok Gill Meller gebruikte al die ingrediënten voor geweld gedroogd fruit – ja, óók de thee.
Het zoete, kruidige fruit past perfect bij de nootachtige speltwafels. Het fruit moet even een nachtje wellen, maar de volgende ochtend heb je ook wat.
> Naar recept: Lekker ontbijtrecept: speltwafels met geweld fruit
Koffiepannenkoeken als ontbijt
Koffie en ontbijt: name a more iconic duo. Dus als je wat meer tijd hebt ‘s ochtends, kunnen wij je van harte deze koffiepannenkoeken aanraden. Ze brengen eindelijk het respect voor koffie weer terug: in plaats van een paar vluchtige slokken voor een energieboost, ga je gewoon weer van de smaak genieten. Zoals koffie verdient!
De truc is eigenlijk heel simpel: gewoon een beetje instant-koffiepoeder door het beslag roeren. Toch maak je zonder enige twijfel indruk met dit herfstontbijtje – zeker als je royaal bent met de ahornsiroop en gezouten roomboter.
> Naar recept: Culy Homemade: koffiepannenkoeken voor het ontbijt
Zoete aardappel met banaan
Een stuk onbekender dan pancakes: gepofte zoete aardappel. Als ontbijt, ja! Je hebt ze misschien weleens met zwarte bonen of avocado gegeten, maar Culy’s Winnie kwam erachter dat de zoete groente eigenlijk ook heel goed past bij andere zoete ontbijtingrediënten. En het is nog vegan ook!
De aardappel moet wel een uurtje in de oven, maar verder heb je er geen werk aan. Ons advies: terug in bed kruipen met een boek, en een uur later in alle rust genieten.
> Naar recept: Culy Homemade: gepofte zoete aardappel als ontbijt (!)
Havermoutpap met gekarameliseerde banaan
Het perfecte herfstontbijtje is warm, zoet en kruidig – en laat dat nou net de omschrijving zijn van deze havermoutpap. De kaneel in de havermout en de gekaramaliseerde banaan verwarmen je hart én je maag. En dat alles met niet meer dan 10 minuten werk.
De gekarameliseerde baneen is trouwens lekker bij een heleboel dingen: niet alleen je havermoutpap, maar ook bijvoorbeeld pancakes of wentelteefjes. Ge-nie-ten.
> Naar recept: Culy Homemade: havermoutpap met gekarameliseerde banaan (het perfecte herfst ontbijt)
Havermoutkoekjes met pecan en kokos
Wie altijd haast heeft ‘s ochtends, kent het ongetwijfeld: je smeert wat hummus op een boterham, propt de helft in je mond en rent met de andere helft in je hand naar buiten. Zonde, want met een klein beetje voorbereiding maak je zó een herstonbijtje to go.
In de vorm van deze koekjes, welteverstaan. En die zijn dan wel gezond, maar nog steeds ontzettend goed! De banaan en het gedroogde fruit maken ze lekker zoet (dat rijmt). De koekjes zijn sowieso vegan, en kunnen zelfs glutenvrij gemaakt worden met glutenvrije havermout.
> Naar recept: Culy Homemade: havermoutkoekjes met pecan en kokos (voor het ontbijt)
Gezonde appeltaart
Last but zéker not least: appeltaart. Een gezonde variant, welteverstaan, die je de hele dag door kunt eten. Dus ook als ontbijt! Het recept komt uit de ‘Ovenbijbel’ van Chickslovefood, en boek vol toegankelijke recepten.
De basis van deze appeltaart bestaat uit havervlokken, honing en kokosolie, en de vulling natuurlijk uit appel, rozijnen en kaneel. Een beetje kwark in plaats van slagroom et voilà: je begint de dag met een dansje, je begint de dag met een lach. (Want wie vrolijk is in de morgen…)
> Naar recept: Halleluja: appeltaart voor het ontbijt