Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Je nieuwe favoriete toetje: koffie-jelly

Kun of wil je niet zonder een bakje koffie na de maaltijd? Dan is deze ontdekking écht iets voor jou: koffie-jelly. Oftewel: koffie in de vorm van stukjes jelly, met een dot slagroom of in koude melk. Door de warmte van je mond, smelt de jelly langzaam. Een perfect mondgevoel en heerlijke smaak.

Voel je de koffie al in je mond smelten?

Waar komt koffie-jelly vandaan?

In Azië zijn ze al meer gewend aan stukjes, balletjes of blokjes gelei in drankjes. In Indonesië kennen ze bijvoorbeeld Tjendol en ook populaire bubble tea bevat tapiocaballetjes.

Koffie-jelly zelf is voornamelijk in Japan overal te verkrijgen. Toch heeft het drankje zijn roots niet in dat land. De eerste recepten van koffie-jelly zijn te vinden in Engelse kookboeken uit 1817 (!).

In de loop der jaren heeft dit dessert zijn glorie verloren in Groot-Brittannië en Amerika. Rond de jaren ’60 wist het echter zijn weg te vinden naar Japan.

Een simpele verklaring van de populariteit van koffie-jelly is dat je op deze manier nooit koffie hoeft weg te gooien. Je maakt van de restjes koffie gewoon jellyblokjes, die je op vele manieren kunt toepassen in toetjes en drankjes. Makkelijk én lekker.

Es tjampoer met lychee, mango en kokosmelk uit Toko Lo

Koffie Jelly
Bron: Pexels

Koffie-jelly als toetje: zo maak je het

Dit recept is vrij simpel en voor de hand liggend. Gebruik overgebleven koffie of zet koffie met een speciale smaak en los daar gelatine of agar agar in op. Stort dit in een brede bak en laat het stevig worden. Je kunt er vervolgens makkelijk stukjes koffie-jelly van snijden.

In het eerste recept in dat Engelse kookboek werd de koffie op smaak gebracht met koriander, kaneel, suiker en sinaasappelzest. Dat kun jij natuurlijk ook doen om de jelly iets specialer te maken. Helemaal leuk als je de blokjes toevoegt aan een milkshake, of als koffie in de ijskoffie. Mogelijkheden genoeg!

Meer toetjes met koffie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.