Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 19 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe maak je de beste vegan tiramisu? (4 opties!)

Tiramisu is zo ongeveer hét beste toetje uit Italië of in ieder geval het toetje dat aan de basis staat van heel veel goddelijke variaties. Op Culy gingen wij er ook op los met een matcha tiramisu, speculaas tiramisu, Oreo tiramisu of zelfs een limoncello tiramisu. Voor wie het nog niet doorheeft: wij zijn gek op tiramisu en gaan nog verder variëren. Vandaag nemen we vegan tiramisu onder de loep.

Hoe maak je die het beste?

Tiramisu in glaasjes met pandan en kokos
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Goede vegan zuivelvervangers

De mede tiramisulover weet dat een goede mascarpone het halve werk is in een tiramisu. Er zijn vele recepten van tiramisu te vinden, maar het merendeel bevat deze romige kaas. Daarnaast wordt er ook wel eens yoghurt en/of kwark gebruikt in een tiramisu. Als je een vegan tiramisu wilt maken kun je de mascarpone en de yoghurt en/of kwark natuurlijk niet gebruiken.

Yoghurt of kwark kun je 1 op 1 vervangen door een vegan variant, zoals soja, kokos, amandel, haver of rijst. Let er wel op dat ze allemaal een specifieke smaak hebben die ook in je tiramisu terecht komt, kies dus degene die het beste bij jouw variant past.

Vervanging voor mascarpone

Een iets ander verhaal is de vervanging van mascarpone. Deze smaak, vettigheid, luchtigheid en consistentie zijn namelijk essentieel voor een tiramisu. De vervanging hiervan is dan ook toch iets lastiger. We zetten de mogelijkheden op een rijtje:

1. Cashewroom

Je hoort het steeds vaker, room gemaakt van cashews, in het Engels cashewcream. Je maakt dan een soort melk van de (geweekte) cashewnoten en vult deze dan aan met opgeslagen kokosroom en je krijgt een prachtige vervanging van mascarpone. Het is iets meer werk, maar je hebt wel een prachtig resultaat. Op Tasty staat een uitgebreid recept, waarbij ook de koekjes zelf worden gemaakt. Om tijd te besparen kun je dat overslaan, maar probeer wel de cashewroom.

2.Vegan roomkaas

Je kunt ook voor een snelle oplossing gaan en kiezen voor een vegan roomkaas die tegenwoordig echt heel goed zijn. Dat schap heeft zo’n ontwikkeling doorgemaakt, het is noemenswaardig. Vegan roomkaas is bijna niet meer te onderscheiden van de ‘echte’ variant.

3 Aquafaba

Aquafaba is het sap dat in een blik bij de kikkererwten zit en vanwege het hoge (plantaardige) eiwitgehalte een heel goede vervanger is voor ei. In combinatie met kokosroom, heb je een instant luchtige vervanger voor mascarpone. Dus als jij hummus maakt, bewaar het vocht, je kunt er nog zoveel kanten mee op. Op Lazycatkitchen kun je een goed voorbeeld vinden, waarbij aquafaba wordt gebruikt.

Culy Homemade: meringue van kikkererwten-sap (ja, dat werkt écht!)

4. Silken tofu

Niet schrikken om het woord tofu, deze silken tofu is het fluweelzachte broertje van de hardere stukken die je kent uit de supermarkt. Deze silken tofu is perfect geschikt voor het bereiden van desserts zoals tiramisu en geeft een gelijkwaardige stevige consistentie aan het toetje. Een goed recept van Wateetjedanwel met silken tofu, willen we dan ook zeker tippen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.