Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Moet je proeven: trappeur zout (zoutmengsel met stukjes ahornsiroop)

Toen wij een tijdje geleden aten bij Bar Alt in Amsterdam, raakten we in de ban van hun zout. “Wat is dat voor zout?”, vroegen we. Het antwoord: trappeur zout. Wij vertellen je waarom je dit zout móét proeven.

Wat is trappeur zout?

Trappeur zout ofwel Mélange du Trappeur is totaal anders dan gewoon zout. Laten we meteen beginnen met de meest verslavende eigenschap van trappeur zout: het is een mix tussen zoet en hartig. En daarmee het perfecte ingrediënt voor iedereen die wild wordt van zoet-hartig combinaties als salted caramel.

In trappeur zout zitten namelijk – wait for it… – stukjes gekristalliseerde ahornsiroop. Verder zit er nog zwarte peper, rode peper, knoflook, ui en koriander in.

> Lees meer over de bron: Bij Bar Alt in Amsterdam pairen ze fine dining met craft bieren

Waar komt het vandaan?

Zoete stukjes ahornsiroop (maple syrup) toevoegen aan zout: het klinkt als een gevalletje ‘waarom ben ik daar niet opgekomen?’. Toch is het puur toeval dat deze zoutmelange is ontstaan. Een jager in Canada liet per ongeluk zijn potje met zout in de pot ahornsiroop vallen (want reken maar dat Canadezen ahornsiroop in huis hebben). Oeps.

Omdat hij niks wilde verspillen, besloot hij er zijn gedroogde wilde bizonvlees tóch mee in te smeren. Dat bleek een briljante vondst. Want ja, een mengsel van zoet en hartig: daar vallen velen voor. Érg lekker op vlees dus, maar ook op zalm, of juist bij paddenstoelen en spek. Maar zoals we het bij Bar Alt kregen, met boter en fantastisch brood, is het ook goddelijk.

Trappeur zout kopen

Dat is ook meteen hoe het zoutmengsel aan zijn naam komt: trappeur is het Franse woord voor jager.

Inmiddels is trappeur zout dus als melange ook gewoon te koop. Bijvoorbeeld van het merk Le Comptoir de Mathilde, in de webshop van La Tulipe Jaune. Ook het specerijenmerk Terre Exotique dat we nog weleens tegenkomen in delicatessenwinkels in het buitenland, heeft het in het assortiment.

Erg makkelijk verkrijgbaar is het niet, dus houd oren en ogen open. En mocht je zo’n potje aantreffen: sla er dan gelijk een paar van in.

Meer over zout:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.