Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Koel en droog, koel en donker óf gekoeld bewaren: wat betekent het?

Fijn, die beschrijvingen op menig verpakking om een product zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Maar bij ons slaat de verwarring wel eens toe. Want koel en droog bewaren, koel en donker bewaren of gewoon gekoeld bewaren: hoe doen we dat eigenlijk precies?

We verlossen je uit je lijden.

Koel en droog, koel en donker óf gekoeld bewaren: wat betekent het?

Om te voorkomen dat bacteriën zich een weg vinden in het door jou zo gekoesterde ingrediënt, dient elk product op z’n eigen manier het beste bewaard te worden. Handig dus, dat we uitleg krijgen door middel van een tekst op de verpakking. Maar die tekst, die is zo kort en bondig dat we vaak nog steeds niet weten wat precies te doen.

Koelkast
Bron: Unsplash

Koel (en droog) bewaren

Meteen een instinker: koel bewaren is dus wat anders dan gekoeld bewaren – wat we zo uitleggen. Koel en droog en/of donker bewaren is een uitleg die vaak te vinden is bij verschillende etenswaren. Het Voedingscentrum legt uit: staat er op het product koel bewaren, dan bewaar je ‘m koel, donker en droog. De gelukkigen met een kelder of koele voorraadkast: leg het hier neer. Heb je geen van beiden? De temperatuur moet dan in ieder geval liggen tussen de 15 en 20 °C; niet in de koelkast dus.

Gekoeld bewaren

Iets anders dan koel bewaren dus. Gekoeld bewaren betekent altijd: regelrecht naar de koelkast. Dé plek waar micro-organismen zoals bacteriën en schimmels moeite hebben met groeien. Bederfelijke producten – vlees, vis, gesneden groentes, zachte kazen, etc – moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen – het liefst – in de koelkast.

voorraadkast met handige ingrediënten
Bron: Pexels

Koel en donker bewaren

Ook wij vragen ons wel eens af na het lezen van koel, droog en donker bewaren: waar is de kelder die we hier voor nodig hebben? Wees gerust, al deze producten mogen dus rond kamertemperatuur blijven. In het geval van donker bewaren: vermijd licht en plaats het in een keukenkastje of andere voorraadkast. Ook belangrijk: sla de etenswaren op een wat koelere plaats op indien ook je kamertemperatuur 35 graden is in de zomer.

Meer over bewaren:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.