Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 16 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Ella Mills (Deliciously Ella): ‘Asperges zijn overgewaardeerd’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Ella Mills. Met Deliciously Ella heeft de Britse een indrukwekkend imperium aan kookboeken, haar eigen producten en tips voor een gezond leven opgebouwd. Culy kreeg de kans om haar persoonlijk te spreken.

Deliciously Ella

Je kent haar of je kent haar niet, maar Ella Mills is een grote naam in de foodwereld. Haar verhaal blijft dan ook hangen: in 2012 ontdekte de Britse dat ze aan de chronische ziekte Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom lijdt. Deze ziekte hakt in op je zenuwstelsel, met tot gevolg dat ze per dag zestien uur bedrust moest houden en veel medicijnen moest slikken, die overigens niet hielpen.

Ella verdiept zich in voeding en ontdekt na verloop van tijd dat zolang ze puur, plantaardig voedsel at, het goed met haar gaat. Geen koolhydraten, geen vlees, geen vis en geen melkproducten: voor een foodie klinkt dat als een ramp, maar Ella ontdekte juist wat puur en natuurlijk eten met je doet. Sterker nog: er ging een wereld aan creativiteit, ingrediënten, kleuren, geuren en smaken voor haar open. Anno 2023 is ze een vaste waarde op het gebied van lekker, origineel en vegan eten.

5 (culinaire) vragen aan Ella Mills

Dat dat leidt tot een grote horde fans werd duidelijk bij ons bezoek aan haar pop-up in Amsterdam. Ter promotie van haar eigen haverrepen (die sinds kort bij de Albert Heijn liggen) reisde de foodqueen naar ons land en nam ze tijd om haar fans te ontmoeten. Dat bleek een groot succes: toen wij aankwamen voor ons interview – een strategisch gekozen moment waarop alle fans in principe weg hoorden te zijn – stond de halve straat nog steeds gevuld met een lange rij enthousiastelingen.

Ons respect voor Ella groeide alleen maar toen we zagen dat ze voor al die fans ook nog eens de tijd nam voor een praatje, een foto en een knuffel. Gelukkig konden we haar alsnog strikken om haar te onderwerpen aan vijf culinaire vragen.

Ella, welk ingrediënt of gerecht vind jij overgewaardeerd?

Ella: ”Er zijn er een paar, maar één van de meest fascinerende ingrediënten vind ik asperges. Begrijp me niet verkeerd: ik vind asperges absoluut heerlijk, maar het is de enige groente waarvan mensen ze enkel en alleen willen eten tijdens het seizoen. In tegenstelling tot bij andere groenten wil iedereen ze dan plotseling massaal, ook mijn eigen man. En hoe lekker ze ook zijn, ik zou ze geen hogere score geven dan broccoli of boontjes.”

Welke culinaire ontdekking heb je laatst gedaan in de keuken?

”Ik ben er een beetje laat mee maar dat is matcha. Een beetje matcha met wat vanille, kaneel en hazelnootmelk is simpelweg geweldig.”

Waar heb je het beste gegeten in je leven?

”Dat moet wel Thailand geweest zijn; vier jaar geleden was ik daar met Kerst, toen mijn dochter nog een baby was. Ik hou van pittig eten en we hebben gewoon zó lekker gegeten gedurende drie weken, I loved it.”

Wat serveer je het liefst tijdens een etentje?

”Iets simpels en gemakkelijks; met gasten over de vloer wil ik geen stress tijdens het koken. Mijn go-to gerecht is ragù met paddenstoelen en walnoot: hoe langer dat inkookt, hoe lekkerder. Het maakt dus niet uit of mensen te laat komen of wat langer blijven borrelen en bovendien vindt iedereen dit lekker. Met non-vegan gasten kun je er ook altijd wat parmezaan bij serveren. Maar hoe dan ook is het een gerecht waarmee je plantaardig eten mainstream en toegankelijk maakt.”

Wat is je favoriete snack?

”Een pindakaas-haverreep: het is gewoon zo’n makkelijke hap en ik ben geobsedeerd door pindakaas. Alles met pindakaas krijgt mijn liefde.”

> De haverrepen van Deliciously Ella (waaronder haar favoriete met pindakaas uit haar laatste antwoord) zijn te koop bij Albert Heijn. 

Meer lezen? Onlangs stelden we ook al vijf culinaire vragen aan Alison Roman, Yvette van Boven en Timo de Beurs.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.