Redactie
Redactie Inspiratie 10 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Romescosaus: heerlijk als je dol bent op de Spaanse keuken

Elk land, streek of regio heeft wel zijn typerende gerechten. Voor Catalonië (Spanje) zijn dat tapas, maar ook salsa romesco, ofwel romescosaus: een zoet-pittige saus annex dip van paprika’s, peper en noten. 

Spaanse saus

Volgens vele verhalen vindt salsa romesco (ook wel romescosaus genoemd) zijn oorsprong in Tarragona in het Noord-Oosten van Spanje, vlak onder Barcelona. De salsa is een afgeleide van romesco de peix, een Catalaanse stoofschotel met paprika, amandelen en tomaten.

De romescosaus wordt oorspronkelijk gemaakt van zogenaamde ñoras, een kruising tussen rode paprika’s en Spaanse peper. Deze vind je weliswaar door heel Spanje (meestal gedroogd), maar in Nederland zijn ze minder bekend.

Daardoor wordt de saus zoals wij die kennen veelal gemaakt van geroosterde rode paprika’s en Spaanse pepers, waardoor het eindresultaat zoet en licht-pittig is.

Wat gaat er in romescosaus?

Voor extra smaak worden knoflook, amandelen, hazelnoten of pijnboompitten, olijfolie en vaak nog tomaten, gerookt-paprikapoeder en azijn toegevoegd. En om de saus iets dikker van structuur te maken gaat er ook regelmatig een handje broodkruim door.

Komen de smaken je bekend voor? Dat is niet zo gek. Romescosaus heeft namelijk veel weg van muhammara, de Midden-Oosterse dip waar ook nog granaatappelmelasse en citroensap door gaan en walnoten in plaats van de andere noten worden gebruikt.

De perfecte compagnon

De uiteindelijke salsa is heerlijk vol van smaak en niet te vloeibaar. Hierdoor is het de perfecte compagnon voor vis, schaal- en schelpdieren, gegrild vlees en groenten. Daarbij wordt het in Spanje tijdens de lente geserveerd bij geroosterde bosuitjes.

Zelf romesco saus maken is eigenlijk heel eenvoudig. Serveer bij bovengenoemde, of ga desnoods voor gebakken aardappeltjes of knapperig stokbrood. Heerlijk zomers en een feestje op tafel.

Gerechten met romescosaus:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.