Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

5 vragen (kerstspecial!) aan Jetske van den Elsen: ‘Met kerst ga ik sowieso aan m’n zelfgemaakte dragonlikeur.’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur – geheel in kerstthema uiteraard – voor aan… Jetske van den Elsen.

Dé kersttips van Jetske

Grote kans dat je haar herkent als presentatrice van programma’s als De Rijdende Rechter of De BZTshow. Maar inmiddels volgen we Jetske van den Elsen op de voet in een tv-programma van een totaal ander kaliber: Celebrity Masterchef.

Haar kleurrijke en supersmakelijke gerechten maken ons in ieder geval hongerig naar meer. En met ons vele anderen: haar inspirerende Instagram-account heeft een schare enthousiaste volgers die dagelijks inspiratie haalt uit Jetske’s kleurrijke kookvideo’s en -tips.

Tijd om Jetske het kersthemd van het lijf te vragen dus.

1. Van welk kerstingrediënt word je onrustig als je het niet in huis hebt?

“Iets wat bij mijn kerstdiners nóóit zal ontbreken is roomboter. Daarnaast vind ik een limoentje trouwens een tovermiddel: een beetje limoensap over je gerecht haalt alle smaken enorm op. Dat heb ik sowieso met zuur: sushi-azijn of andere Japanse azijnen als sambai of ponzu doen zoveel met een gerecht.”

2. Wat is je ultieme tip om een bord indrukwekkend op te maken?

“Door met verschillende lagen te werken ziet het er meteen beter uit, voorkom dus dat het plat op je bord ligt. Probeer ingrediënten met verschillende kleuren in je gerecht te verwerken. Decoreer vervolgens het geheel nog met verse kruiden en/of eetbare bloemetjes.”

3. Wat is je favoriete adres om kerstinkopen te doen?

“Ik ga het liefst naar de markt: daar hebben ze seizoenproducten (vaak zonder verpakking) en vind je producten die je minder snel in de supermarkt ziet liggen. Minder gangbare groenten of bijzondere paddenstoelen bijvoorbeeld, perfect om je gasten mee te verrassen tijdens je kerstdiner.”

4. Welk drankje is dit jaar onmisbaar tijdens je kerstdiner?

“Dan kies ik voor mijn zelfgemaakte dragonlikeur en – mits ‘ie op tijd klaar is – m’n zelfgemaakte appelcider.
Afgelopen zomer heb ik cider gedronken in Noord-Spanje en dat werd meteen favoriet. Niet te sterk, lekker fris en een tikkie zuur.”

5. En tot slotte natuurlijk dé vraag: wat ga jij maken deze kerst?

“Dat wordt sowieso gepofte biet met uiencrème.”

Benieuwd naar dat recept? Je vindt het op het Jetske’s Instagram-account.

Meer uit deze rubriek:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.