Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 28 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over sambai, de hippe Japanse azijn

Door de sushirijst, in zoetzure groenten of in marinades en dressings: rijstazijn kun je op talloze manieren gebruiken. Toch heeft het populaire traditionele goedje al enige tijd concurentie: van sambai, om precies te zijn. Da’s een hippe Japanse azijn die op steeds meer menukaarten opduikt en even lekker als mysterieus is.

Tijd om er alles over uit te zoeken.

Wat is sambai?

Oké oké, sambai – officieel sambai-zu – is niet helemaal een concurrent van de rijstazijn; het is namelijk een saus met rijstazijn als basis. De basisingrediënten zijn pure rijstazijn, bonitobouillon of dashi, sojasaus en mirin. Bonito is een vis die ook wel de gestreepte tonijn wordt genoemd.

Vaak worden de basisingrediënten aangevuld met andere smaakmakers, zoals zout, suiker en andere rijstwijnen. O, én natuurlijk MSG (ve-tsin).

Door het zure van de rijstazijn en het zoete van de mirin, heeft sambai een sterke, zoetzure smaak. Extra fijn: als je ‘m liever wat zuurder, zoeter of juist zouter wilt hebben, kun je gewoon de verhoudingen aanpassen.

Omdat sambai-zu van redelijk goed verkrijgbare ingrediënten wordt gemaakt, kun je ‘m immers prima zelf maken. Daar zijn genoeg recepten voor! Bonitobouillon kun je dan vervangen door dashi.

Zelf sambai-zu maken

Wil je deze saus zelf maken? Meng dan één deel rijstazijn, een deel sojasaus, een deel mirin en en een deel dashi door elkaar, eventueel met extra ingrediënten. Breng het geheel kort aan de kook in een steelpannetje. Dat koken zorgt ervoor dat de alcohol verdampt, en dat eventuele toegevoegde suiker goed oplost.

Alles over ume: een Japanse vrucht met vele toepassingen

Waar gebruik je het voor?

Sambai-azijn is misschien nog wel voor meer doeleinden te gebruiken dan gewone rijstazijn, vooral door de veelzijdigheid aan smaken die het bevat. In tegenstelling tot rijstazijn kun je het gemakkelijk los serveren, bijvoorbeeld als dipsaus voor sushi of dumplings.

Liever ergens in verwerken? Sambai gaat goed samen met (rauwe of gebakken) vis en veel groenten, maar kun je bijvoorbeeld ook als smaakmaker in je ramen verwerken.

Zo vonden we dit recept voor gegrilde vis in sambai, en ook deze ramen met sambai-zu en eend klinkt fan-tas-tisch. Het werkt ook goed als onderdeel van een dressing voor bijvoorbeeld een salade met garnalen.

Multifunctioneel, kun je dus wel zeggen. Met andere woorden: wacht maar tot dit ook jóuw nieuwe go-to saus wordt voor bij welk Aziatisch gerecht dan ook.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.