Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 18 jul 2025
Leestijd: 4 minuten

11x slimme en smakelijke ideeën om je volgende omelet next-level te maken

Een omelet wordt soms te simpel bevonden. Maar geef ‘m wat liefde en variatie, en meteen transformeert ‘ie in een smakelijke krachtpatser. Of je ‘m nu serveert als ontbijt, lunch of licht diner: met deze elf ideeën wordt je eitje nooit meer saai!

11x heerlijke ideeën voor je volgende omelet

Je omeletje wordt al zo veel lekkerder met een schepje (zoete) sambal en ketjap erdoor, maar met deze ideeën maak je ‘m pas écht next-level-lekker.

1. Aubergine-roerei met sojasaus en rijst

Aubergine, sojasaus, bosui en een tikje pit: dit eitje is allesbehalve saai. Met rijst erbij maak je er zo een makkelijke avondmaaltijd van. Liever iets lichts? Laat de rijst weg en je hebt een lunch waar je wél blij van wordt. Oh, en dat sausje? Pas op: je blijft erin dippen.

> Naar het recept: aubergine-omelet

Aubergine omelet
Winnie Verswijvel voor Culy

2. Franse variant met boursin en chips 

Zacht, romig, knapperig en zout: deze omelet vinkt alle vakjes af. De combinatie van Boursin en chips klinkt misschien gek, maar geloof ons: het werkt. Het idee komt uit The Bear, maar deze wil je vooral zelf maken. Mét extra chips, uiteraard.

> Naar het recept: Franse omelet met boursin

Franse omelet met chips uit The Bear
Ogechi Chibueze voor Culy

3. Klutsei met harrissa

Met een klodder harissa til je een simpele omelet naar iets warms en kruidigs dat zo uit een Midden-Oosterse keuken lijkt te komen. Heerlijk met wat kruimelige feta en verse kruiden. Je hebt er bijna geen bijgerechten bij nodig.

> Naar het recept: zelf harrissa maken

Zelf harissa maken
Nancy van Batenburg voor Culy

4. Gekluts ei met dashi

Japans koken moeilijk? Helemaal niet. Deze niratama donburi is precies het soort snelle maaltijd dat je ook in Japan zelf doordeweeks eet. Simpel, smaakvol, en klaar in een kwartier. Serveer met gevulde mini-komkommers voor extra crunch.

> Naar het recept: rijstbowl met Japanse omelet

Niratama
Melvin Sturm voor Culy

5. Indiaas geïnspireerde variant met tomaat en naan

Deze kruidige variant met tomaat is geïnspireerd op de smaken van Bombay, en perfect voor een lunch met wat meer pit. Serveer met warm naanbrood en je waant je even in een straatcafé in India. Het idee kreeg Culy’s Nancy ooit na een bezoek aan Dishoom in Londen en staat sindsdien op haar eigen repertoire.

> Naar het recept: Indiaas geïnspireerde omelet

Bombay omelet met tomaat
Nancy van Batenburg voor Culy

6. Grieks geïnspireerde omelet met courgette, dille en feta

Je ziet het misschien niet op de foto’s, maar dit Grieks geïnspireerde omelet zit stiekem bomvol courgette. Superlekker, met feta en flink wat dille. Een heerlijke twist!

> Naar het recept: Grieks geïnspireerde omelet

Griekse omelet met courgette en dille
Winnie Verswijvel voor Culy

7. Kokosmelk in je omelet

Kokosmelk in je roerei? Ja, echt. Het maakt je ei luchtiger, ronder en net even exotischer. Deze versie krijgt een Aziatische knipoog, zonder dat je er een halve toko voor hoeft leeg te kopen. Serveer met koriander en een kneep limoen en je bent klaar.

Blikje kokosmelk
Unsplash

8. De beroemde Thaise krabomelet van Jay Fai 

Wie ooit in Bangkok is geweest, kent misschien Jay Fai: een streetfoodlegende met een Michelinster. Haar krabomelet is beroemd, bomvol krab en krokant van buiten. Wij probeerden een thuisversie en eerlijk? Het komt verrassend dicht in de buurt.

> Naar het recept: Thaise krab omelet van Jay Fai 

Thaise krab omelet van Jay Fai
Nancy van Batenburg voor Culy

9. Indonesische tofu-omelet met pindasaus (tahu telor)

Tahu telor is een stevig Indonesisch klutsei met tofu, taugé en pindasaus. En geloof ons: daar wil je meer van. Het is snel, vullend en vol smaak. Het recept komt uit het boek van Maureen Tan, dat vol staat met gerechten die je meteen wilt maken.

> Naar het recept: Indonesische tofu-omelet 

Indonesische tofu omelet (tahu telor)
De bijbel van de Indonesische keuken

10. Omelet met zeekraal en zeewierboter

Zeekraal in het seizoen? Dan willen we het ook eten. En verrassend genoeg doet dit zilte groentje het geweldig in een simpele omelet. Zacht ei, knapperige zeekraal: meer heb je soms niet nodig.

> Naar het recept: omelet met zeekraal en zeewierboter

omelet met zeekraal
Winnie Verswijvel voor Culy

11. Omelet met dukkah: een Midden-Oosterse twist

Een simpel roerei krijgt ineens karakter met een flinke snuf dukkah erover. Die Midden-Oosterse mix van noten, zaden en specerijen geeft crunch én pit. Heerlijk met wat geitenkaas of een lik yoghurt erbij.

> Naar het recept: zelf dukkah maken

dukkah
Unsplash

Meer recepten met ei

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.