Baskische piperade met gebakken gnocchi van de bakplaat
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FBaskische-piperade.jpg)
Zin in een gerecht dat nét even anders is dan anders? Bij dit gnocchirecept zit de magie ‘m erin dat we de gnocchi bakken op een bakplaat met puntpaprika, cherrytomaatjes en pittige chili. Het is geïnspireerd op de klassieke piperade, maar dan met een knapperige twist.
Meestal rooster je gnocchi in een pan voor die extra crunch, maar door gnocchi krokant te bakken in de oven, krijgt het ook die onweerstaanbare bite.
En een kleine bonus: alles gaat samen op één bakplaat, dus er is eigenlijk zo goed als geen afwas!
Zo krijg je de gnocchi écht krokant op de bakplaat (zonder pan!)
De truc om gnocchi krokant te krijgen zonder gedoe in de pan? Zorg voor een hete oven, genoeg ruimte op de bakplaat en wat olijfolie. Door de gnocchi in een enkele laag te leggen en lang genoeg te roosteren, krijgt ‘ie een knapperige buitenkant en blijft ‘ie van binnen zacht.
Laat de deegkussentjes vooral eerst ongestoord liggen zodat ze kunnen bakken, en schep ze dan voorzichtig om. Zo krijg je die heerlijke textuurcontrasten waar dit gnocchi-recept om draait.
Van piperade naar bakplaat
Piperade is een klassieke smaakbom uit het zuidwesten van Frankrijk en Spanje, waar tomaat, paprika en ui samen zorgen voor een zomers feest op je bord. Wij geven er bij Culy onze eigen twist aan door de klassieke groentebasis te combineren met de krokante gnocchi en gebakken eitjes. Zo krijgt het gerecht nét dat beetje extra vulling en textuur zonder dat het z’n frisse en kleurrijke karakter verliest.
Dit is een heerlijk gnocchi-recept met onze welbekende Culy-twist: vertrouwd, vol smaak én met een bite die je blijft verrassen.
Knapperig gnocchi-recept met groenten en ei
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel de gnocchi in een enkele laag over een ruime bakplaat of ovenschaal. Besprenkel royaal met olijfolie en strooi er wat zout overheen. Zorg dat de gnocchi elkaar niet raken.
- Rooster de gnocchi 10-15 minuten zonder ze te husselen, zodat ze krokant en goudbruin worden.
- Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden.
- Voeg de puntpaprika, rode ui, rode chilipeper, gerookt paprikapoeder, cherrytomaatjes, piment (of chilivlokken), en zout en peper toe. Hussel alles voorzichtig door elkaar, voeg een klein scheutje water toe en rooster het geheel 10 minuten in de oven.
- Maak voorzichtig drie kuiltjes in het mengsel en breek hier de eieren in.
- Zet de bakplaat terug in de oven en bak de eitjes 6–8 minuten, tot het eiwit gestold is, maar de dooiers nog zacht zijn.
- Maak ondertussen het aioli-yoghurtsausje. Mix in een kommetje één deel yoghurt met één deel aioli. Zet nog even opzij.
- Haal de bakplaat uit de oven, bestrooi met de basilicumblaadjes en serveer met het aioli-yoghurtsausje.
Meteen trek in meer gnocchi recepten?
- Gnocchi salsa di noci (romige walnotensaus met salie)
- Heerlijke zachte deegkussentjes: Zoete aardappel gnocchi met radicchio
- Gnocchi met tomatensaus, mozzarella en oregano uit één pan (én weinig afwas)