Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: de beroemde Thaise krab omelet van Jay Fai

Culy stelde zichzelf een stevige uitdaging: de beroemde Thaise krab omelet van Jay Fai uit Bangkok namaken. Dit streetfood restaurantje in Thailand werd in 2018 onderscheiden met een Michelinster. En hét gerecht waar mensen uren voor in de rij staan is de crab omelet van Jay Fai.

Het is een indrukwekkend gezicht: in een ogenschijnlijk simpel eetstalletje aan de straat met daarachter een eetzaal staat de zeventiger Jay Fai (echte naam Supinya Junsuta) met een duikbril op achter gloeiend hete woks waar de vlammen omheen dansen.

Mensen staan uren in de rij voor de gerechten van Jay Fai. Ze kookt overwegend gerechten met vis, maar haar krab omelet is toch wel dé signature dish. Dat kost ook wel wat voor Thaise begrippen: 1000 baht (ruim € 30,- euro). Maar het eten is hier zó goed, dat er een Michelinster werd uitgedeeld. Het is daarmee het eerste streetfood kraampje in Thailand dat die onderscheiding kreeg.

> Tip! Check de aflevering over Jay Fai in de Netflix-serie Street Food

Crab omelet van Jay Fai
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Is het moeilijk?

Wat bezielt de Culy-redactie om zo’n iconisch gerecht thuis te proberen na te maken? Nou trek (zoals altijd). Maar ook het feit dat er nog een verrukkelijke halve krab van Fish Tales in de koelkast lag. Onze conclusie? We snappen dat Jay Fai een Michelinster heeft gekregen, want een perfecte krab omelet maken in een gloeiend hete wok is allesbehalve eenvoudig. Onze versie is dan ook lang niet zo mooi als de beroemde versie.

De uitdaging ligt ‘m vooral in het ‘oprollen’ van de omelet tot een mooie, egale rol. Daarvoor moet je de omelet met twee spatels tegelijk goed aandrukken. Ons is het niet helemaal gelukt. Maar los daarvan hebben we tóch een ontzettend lekkere krab omelet op tafel weten te krijgen die een feest was om te proeven. Probeer het een keertje, als je durft…

Thaise krab omelet van Jay Fai
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Krab omelet van Jay Fai

Klop drie eieren los in een ruime kom en meng de rijstbloem of maizena erdoorheen. Leg de stukjes krab in het midden van het eimengsel, zonder te roeren.

Klop de andere twee eieren los en doe ze in een maatbeker met schenktuit of een kan. Zet opzij.

Verhit de olie in een grote wok tot 165°C (test of een stukje brood er gauw goudbruin en knapperig uitkomt).

Giet het eimengsel in de wok en probeer ervoor te zorgen dat de stukjes krab zoveel mogelijk in het midden van de omelet uitkomen. Laat ongeveer 30 seconden bakken tot het ei begint te stollen en probeer het dan met twee spatels op te rollen tot een strakke rol. Dat vergt wat oefening, maar check eventueel deze video om een beeld te krijgen. Duw niet te hard, want dan kan de omelet scheuren.

Het losgeklopte ei uit de maatbeker kun je gebruiken om gaatjes en scheuren in de omelet op te vullen. Giet het eimengsel er voorzichtig op en laat stollen in de hete olie.

Als de omelet er goudbruin en gaar uitziet (na ongeveer 12 minuten) kun je ‘m laten uitlekken op keukenpapier.

Serveer de krab omelet met wat koriander en Thaise chilisaus.