Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Van soto tot sandwich: 10 gerechten die je kunt maken met frietsticks

We maken heus wel eens een zakje frietsticks buit (je weet wel: die dunne aardappelsticks die bij de chips liggen). Maar wist je dat je ook een paar hele lekkere gerechten kunt maken met diezelfde chips? In sommige landen doen ze dat al jaren.

In Amerika kennen ze ze trouwens ook, daar noemen ze ze ook wel shoestring fries of shoestring potatoes. Doelend op hun dunne vorm (als van een schoenveter) natuurlijk. Je kunt ze zelf maken óf gewoon in een zakje in de supermarkt kopen natuurlijk. Dit zijn een paar lekkere gerechten die je ermee kunt maken:

Bij de soto of saoto

Frietsticks bij je avondeten kennen we vooral uit de Indonesische en Surinaamse keuken. Daar verschijnen de frietsticks bijvoorbeeld op je soto (Indonesisch) of saoto (Surinaams) soep. Superlekker, want ze voegen wat crunch toe aan je gerecht.

Sambal goreng kentang

Nog zo eentje uit de Indonesische keuken: sambal goreng kentang. Daarvoor bak je de fritesticks met een boemboe van sambal, ui, knoflook, laos, suiker, ketjap en laurier. Het kan met verse friet, maar vaker nog treffen we de variant met frietsticks. Hier vind je een lekker recept.

Op een burger

De Cubaanse versie van een hamburger wordt ook wel frita genoemd (dat betekent ‘gebakken’ in het Spaans). Deze burger bestaat uit een platte burger met flink veel gerookt paprikapoeder. De burger gaat op een Cubaans broodje (een zacht wit bolletje) en wordt afgemaakt met gesnipperde rauwe ui én… frietsticks!

Als crunchy topping op soep

Een zachte, zalvige soep wordt nóg lekkerder met iets knapperigs on top. In plaats van noten of gefruite uitjes (zoals je bijvoorbeeld bij Japanse ramen zou doen) kun je daar ook heel goed fritessticks voor gebruiken. Bijvoorbeeld in deze preisoep met gefrituurde kruiden en frietsticks. Lekker!

Portugese bacalhau à brás

Ook in de Portugese keuken zijn ze dol op frietsticks. Daar noemen ze ze batatas fritas caseiras en in de Portugese supermarkt vind je er grote zakken van en worden ze zelfs vers gebakken waar je bij staat. Een bekend gerecht dat ze ermee maken, heet bacalhau à brás en bestaat uit bacalhau (gezouten en gedroogde klipvis), gebakken met ui, knoflook en ei. Daarop gaan peterselie, zwarte olijven en de batatas fritas caseiras. Jamie Oliver heeft er een goed recept voor.

frietsticks gerechten

Bij een stukje vlees

Steppegras friet (overeenkomend met de Amerikaanse of Britse shoestring fries) is een Vlaamse uitvinding en inmiddels pure Vlaamse nostalgie. In België krijg je er vaak een enorme berg van op je bord, met daaronder een biefstuk, varkenshaasje of schnitzel.

Bij mosselen

Friet met mosselen? Wat dacht je van frietsticks met mosselen? Die hebben twee functies: allereerst voegen ze een beetje knapperigheid toe aan de zachte mosselen en hun saus. Daarnaast zuigen ze de smaakvolle bouillon op. Twee vliegen, één klap dus.

frietsticks mosselen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.