Vlaamse nostalgie: steppegras friet (shoestring fries)
Een klassieker in Belgische (familie)restaurants: steppegras friet. Culy’s Monique at het vroeger als Brabantse regelmatig, net over de grens. In Engeland staat dit flinterdunne frietje bekend als shoestring fries. En zo maak je ze thuis!
De geschiedenis van de steppegras friet
Steppegras is een echte Vlaamse uitvinding, bedacht door Jean Ceustermans. Deze Vlaamse chefkok werkte in 1968 in het Duitse Bielefeld bij hotel Quellental.
De wereldberoemde clown Popov, van het Russisch staatscircus, kwam er ooit eten en Ceustermans schotelde hem de dunne frietjes voor. Ze kregen dan ook de naam ‘steppegras van de taiga’, als referentie naar de Russische clown. Later werd het gerecht simpelweg ‘steppegras’ genoemd.
In de jaren zeventig keerde de chef terug naar het Vlaamse dorp Leopoldsburg, maar hij bleef de bijzondere frietjes serveren.
Via deze link vind je een overzicht van alle restaurants waar je steppegras kunt eten.
Zo eet je ze
De extreem dunne frietjes worden krokant en goudgeel gefrituurd en vervolgens als een torenhoge berg op een bord geserveerd. Vaak ligt er, diep onder de frietheuvel, een biefstuk, varkenshaasje of schnitzel onder verstopt.
In Engeland en Amerika zie je deze shoestring fries juist vaak geserveerd op een broodje of in een hamburger, als een variatie op chips.
Zo maak je ze
Je begint met een grote bloemige aardappel, bijvoorbeeld een Bintje, Agria, Désirée, Première of Santé aardappel. Die snijd je in julienne reepjes op een mandoline, op de allerdunste stand.
Vervolgens spoel je de reepjes onder koud water, zodat het zetmeel eraf spoelt. Laat de frietjes in het water liggen totdat je klaar bent om ze te frituren. Zodra je frituurvet op temperatuur is (ongeveer 175 graden), dep je de frietjes droog met een schone theedoek. Maak ze zo droog mogelijk!
Frituur de steppegras friet vervolgens (als je veel frituurt, doe het dan in delen), totdat ze goudbruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.
Laat uitlekken op vetvrij (bak)papier en bestrooi direct met zout. En dan in een hele hoge berg opstapelen!
Tip: je kunt de frietjes ook in de oven bakken, dit geeft wel een minder knapperig resultaat. Bak ze hiervoor op een met bakpapier beklede bakplaat (zorg dat de frietjes niet teveel op elkaar liggen), ongeveer 18 minuten op 220 graden.