Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 18 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

10 culinaire souvenirs uit Italië (dit wil je meenemen naar huis!)

Vakantie in het land! Waar je ook naartoe gaat, de meeste vakantiebestemmingen lenen zich er perfect voor om een koffer vol culinaire souvenirs mee terug te nemen. Of je nu zelf een opper foodie bent, of een dierbare aan het thuisfront. Dit zijn de 10 leukste culinaire souvenirs uit Italië. Voor in je eigen keukenkastje of die van de oppas van de planten.

10 x culinaire souvenirs uit Italië

Maak maar vast ruimte in die koffer.

Keramiek uit Grottaglie (Puglia)

We geven toe: we beginnen niet direct met lekkernijen. Althans: de bordjes en kopjes uit Grottaglie zijn om te smullen en je eten is toch automatisch lekkerder van een gezellig bordje.

Grottaglie is een stad in Puglia, de hak van de Laars, die bekendstaat om zijn keramiek en gestipte aardewerk. Ga je op vakantie naar Puglia, breng dan zeker een bezoekje aan de stad en het keramiek deel. Houd je hand op je portemonnee, want voor je het weet stap je met een volwaardig nieuwe uitzet een van de ateliers uit (we spreken uit ervaring). Het mooiste keramiek vind je bij Nicola Fasano Ceramiche.

Olijfolie in een blik of karaf

Italië is natuurlijk het land van de pasta, maar ook van de olijfolie. Ben je op vakantie, zoek dan een plaatselijke olearia (olijfboer) waar ze zelf de olijven verwerken tot olijfolie. Hier kun je vaak een olijfolie-proeverij doen, maar ook erg lekkere olijfolie kopen voor mee naar huis. Verser dan vers, bijna direct van de plant. Dat proef je.

Zit je nu niet in de buurt van een plaatselijke olijven-verwerker, dan kun je kijken in de supermarkt. Maar beter is het om te kijken bij een plaatselijke kruidenier. Hier hebben ze vaak heel leuke keramieken karafjes met speciale schenktuit (die je kunt laten bijvullen) of kleurrijke blikken met olijfolie van een plaatselijke olijfboer. Ideaal om mee te nemen naar huis, maar let wel eventjes (zeker als je met het vliegtuig bent) op de grootte en hoeveelheid. Zou zonde zijn als je culinaire souvenir uit Italië bij de douane wordt afgepakt.

00-bloem en semolina

Pastamakers en pizzabakkers opgelet! De zoektocht naar goede 00-bloem of lekkere semolina stopt in Italië. Zodra je hier namelijk een supermarkt in wandelt, word je overrompeld door de ellenlange schappen met oo-bloem en semolina. In Nederland is dit nog wel eens een zoektocht óf je betaalt er heel veel voor.

Ook leuk: ga eens naar de plaatselijke bakker. Hier maken ze vaak nog hun eigen meel en bloem. Je betaalt dan in vergelijking iets meer dan in de supermarkt, maar dit zal met een schamele één of twee euro’s stoppen. Én uiteraard (bijna) altijd met recepturen en levenslessen van de oude nonna die in de winkel staat…  dat is nog eens een goed culinair souvenir uit Italië!

Pure alcohol

Maak je graag je eigen limoncello of andere drank, maar heb je dat tot nu toe altijd met wodka gedaan omdat pure alcohol in Nederland zo slecht te verkrijgen is? Say no more. In Italiaanse supermarkten staan de literflessen pure alcohol sinds een tijdje niet meer overal in het winkelschap, maar als je ‘t vraagt bij de servicebalie komen ze onder de toonbank vandaan en heb jij voor minder dan € 20,- een fles pure alcohol in je handen.

Pluk van de bomen in de berm nog een paar grote citroenen of  haal ze op de plaatselijke markt voor een euro per kilo en je limoncello pakket is helemaal klaar!

Italiaanse wijn

We blijven in de drank, want ook wijn is natuurlijk een ideale souvenir uit Italië. Hoogstwaarschijnlijk is er in de buurt van je vakantieadres een wijnboer waar je een bezoekje aan kunt brengen. Bel wel altijd van tevoren of stuur ze een mailtje. Zo kunnen de wijnboeren je bezoek goed voorbereiden (lees: de proeverij klaarzetten) en kan jij plaatsnemen en daarna kiezen welke wijnen je mee naar huis neemt.

Tip: ben je niet met de auto op vakantie? Veel Italiaanse wijnboeren leveren op de een of andere manier ook aan Nederland. Vraag ze welke wijnhandel hun wijnen importeert in Nederland óf of de wijnboer zelf verzendingen kan doen. Zo kun je je uitgekozen wijntjes toch “meenemen” naar Nederland en heb je daar ook nog een verrassing.

Pasta en risotto

Ja, hij mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst, want wie weleens in een Italiaanse supermarkt is geweest kent vast de ellenlange pastaschappen die van beneden tot boven gevuld zijn met tientallen soorten pasta’s. Als er iets een perfect culinair souvenir uit Italië is, is het natuurlijk pasta of risottorijst.

Kies een van de pastasoorten die in Nederland (nog) niet bekend is of een uitstekende riso carnaroli voor de perfecte risotto en je waant je thuis weer helemaal terug in Italië.

Gedroogde paddenstoelen (funghi porcini)

Ben je fan van een heerlijke herfstachtige pasta of risotto met paddenstoelen? In Nederland zijn gedroogde paddenstoelen moeilijk verkrijgbaar óf (in vergelijking) erg duur. Neem ze daarom mee vanuit Italië. De zakken zijn er groot, de paddenstoelen lekkerder en de smaak die je gerecht krijgt van gedroogde paddenstoelen ipv verse is onvoorstelbaar. Én je stopt ‘t ook nog eens makkelijk in je koffer.

Chinotto

We schreven er al eerder over: chinotto is hét Italiaanse zomerdrankje, maar in Nederland zo lastig te vinden. Waarom zou je deze culinaire souvenir uit Italië daarom niet meenemen naar huis? Zo heb je bij iedere slok die herinnering aan dat terrasje in de zon.

Geen chinotto fan? De supermarkt schappen in Italië staan vol exotische San Pellegrino smaken (bloedsinaasappel, kakifruit en ga zo maar door). Deze smaken zijn in Nederland (nog) niet te vinden. Mocht je er dus verknocht aan raken, doe je er goed aan een paar blikjes of flesjes mee te nemen naar huis.

Aceto balsamico

Ook zo’n specialiteit die je als foodie in je keukenkastje moet hebben staan. Balsamicoazijn, of aceto balsamico is er in verschillende hoedanigheden: witte, donkere en dan ook nog stroperig of als azijn. Een ding is zeker: het komt uit Italië en helemaal als het Aceto Balsamico di Modena is, weet je dat je goed zit.

Verwacht bij deze culinaire souvenir uit Italië niet per sé dat het goedkoper is dan in Nederland. Voor kwaliteit betaal je nu eenmaal. Tuurlijk, het scheelt iets (zeker als je het bij de supermarkt of een kruideniertje koopt), maar verwacht geen euroknallers.

Hoe wordt balsamico-azijn gemaakt?

Kaas

Hoe kunnen we deze lijst met culinaire souvenirs uit Italië afsluiten zonder de Italiaanse kazen in het zonnetje te zetten? We begrijpen dat niet elke kaas zich leent om mee te reizen naar Nederland. Zo is een burrata te precair en je wil ook zeker niet dat dit knapt of opengaat in je bagage.

Wat wél ideaal is om mee te nemen zijn grote stukken (vacuüm verpakt) Grana Padano, Parmigiano Reggiano of Gorgonzola. Maar ook Pecorino, Cacioricotta of Caciocavallo zijn ideaal om mee te nemen naar huis.

Parmezaanse kaas

Ook in de koffer

Er zijn natuurlijk nog véél meer culinaire souvenirs uit Italië om mee te nemen naar huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Nduja: Italiaanse pittige ‘smeerworst’ in een potje
 • Gepelde San Marzano tomaten in blik
 • Een pannetone: Italiaans feestbrood met rozijnen en gekonfijt fruit
 • Taralli uit Puglia: ronde zoutjes vaak met venkelzaad
 • Pesto’s
 • Ingemaakte artisjokharten
 • Lekkere koffie
 • Limoncello
 • Giardinera: ingemaakte groentes voor bij het eten
 • Mostarda: soort chutney gemaakt van gekonfijt fruit en siroop met mosterdsmaak
 • Pijnboompitten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.