Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 9 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit wil je meenemen uit de Italiaanse supermarkt

Zodra we richting de zomervakantieperiode gaan, verdiepen we ons te pas en te onpas in culinaire uitstapjes, souvenirs én delicatessen uit de buitenlandse supermarkt. Aftellen naar vakantie is leuk, maar aftellen naar de buitenlandse supermarkt is nog een groter genot. Wat je echt wil meenemen uit de Italiaans supermarkt? Wij zetten ‘t voor je op een rijtje.

Maak je klaar voor een goedgevulde boodschappenkar!

Kaas

Dat Italië een kaasland is, hoeven we je vast niet te vertellen. Grote wielen Parmezaan, de lekkerste buffelmozzarella en wat dacht je van verse gorgonzola. Draag ons maar weg! Zeker als je beschikt over een koelbox – maar natuurlijk ook voor tijdens je verblijf – doe je er goed aan kaas in te slaan.

Neem een groot stuk Parmezaanse kaas mee en zorg dat wanneer je ‘t mee wil nemen naar Nederland, de kaas vacuüm verpakt is. Dit kun je altijd vragen aan de kaasboer in de supermarkt, vaak vacumeren ze ‘m graag voor je. Andere kazen die je niet mag vergeten? Pecorino Romano, Asiago en caccioricotta (harde, zoute ricotta) die je lekker over je pizza kunt raspen.

Italiaanse kazen uit de Italiaanse supermarkt
Unsplash

Vlees

Een fanatieke Italofiel eet geen carbonara zonder guanciale. Je vakantie naar la dolce vita is dan ook hét moment om alle lege plekken in je auto te vullen met een stuk guanciale. Ook hier geldt: zorg te allen tijde dat het vlees vacuüm verpakt is. Het blijft zo niet alleen een stuk langer vers, je kunt het ook veiliger vervoeren.

Geen carbonarafan maar wel zin in Italiaanse vleeswaren? Vergeet dan zeker de bresaola en de mortadella niet. En hoewel we ‘t in Nederland (bijna) overal kunnen krijgen, is de keuze aan ‘nduja in de Italiaanse supermercato een stuk groter dan bij ons.

Conserven

Goed, wáár moeten we beginnen? Italië conservenland. Want waar we in Nederland de groente in potjes gauw voorbijlopen, moet je dat in Italië juist niet doen. In de Italiaanse supermarkt vind je namelijk een weelde aan artisjokharten in olie, friarelli, peperonata, ansjovisfilets en ga zo maar door. Ook kappertjes in zout mogen niet ontbreken in je winkelmandje.

En uiteraard: tomaten! In blik, in flessen, in hun geheel of als saus, vergeet ze niet. En focus je in dit geval vooral op de San Marzano tomaten en gele tomatensaus. Beide vind je in Nederland namelijk (nog) niet zo lekker als in Italië.

Ook goed om niet aan voorbij te lopen is de zoete conservenkant. Skip de potten Nutella, want die souvenir kent je neefje van 9 nu wel, maar kijk eens naar gianduja en pistachepasta. Zó lekker! Ook interessant zijn de jammetjes, maar vooral: potjes met mostarda. Een product dat tussen chutney en jam instaat en vaak wordt gegeten met kaas. Typisch voor Noord-Italië, maar in bijna elke Italiaanse supermarkt te vinden.

italiaanse supermarkt stock unsplash
Bron: Unsplash

Zoete en hartige lekkernijen

Hartstikke leuk die spullen om de lekkerste maaltijden mee op tafel te toveren, maar de lekkere trek moet ook worden gestild in het land van de pasta en pizza. Gelukkig weten ze daar wel raad mee. Zeker je zoete maag zal blij worden van een uitstapje naar de Italiaanse supermarkt. Je kunt namelijk uren wegmijmeren bij de schappen met Mulino Bianco koekjes voor het ontbijt. Ja: koekjes als ontbijt.

Daarnaast is het altijd verstandig om een paar pakken savoiardi, lange vingers, in je koffer te stoppen. Ze zijn een stuk lekkerder dan onze lange vingers en je maakt er een to die for tiramisu mee.

Voor de hartige knagers onder ons is er maar één product dat je verplicht mee moet nemen uit de Italiaanse supermarkt: Fonzies! De lekkerste kaaschips die er zijn. Niet te luchtig, niet te kazig en vooral niet te vet. Echt precies goed en verslavend lekker. Beter gelijk twee of drie zakjes inladen dus.

Frisdrank en non-alcoholische aperitieven

De Italiaanse supermarkt is een genot voor iedereen. Zoek via Google Maps naar de grootste supermarkt (ipermercato) en je bent er uren zoet. Je karretje zit al vol met zoete en hartige lekkernijen, maar je moet ook iets hebben om de dorst te stillen. Chinotto is de leus. Deze Italiaanse vertaling op cola is een stuk minder zoet en juist iets kruidiger. Onze favoriet.

Wat je ook niet mag vergeten is een alcoholvrij aperitief voor degene die niet drinkt. In dat geval is gingerino het enige juiste dat je kunt inpakken. Deze alcoholvrije variant van Aperol Spritz is een één op één gelijkenis met de ‘gewone’ Aperol.

Aperol drankje
Unsplash

Non food

Zo’n grote Italiaanse supermarkt is leuk om allerlei culinair genot in te slaan, maar ook de non food afdeling is er één om niet te missen. In de grote supermarkten vind je hier álles. Van kleren tot fietsen en van printers tot koffers. Die laatste zijn handig als je teveel van de bovenstaande lekkernijen hebt ingeslagen.

Eén ding mag je hier niet missen: de kookafdeling. Sla een pizzasnijder in. We willen je bijna dwingen. Je hebt ze hier namelijk stukken groter dan in Nederland en geloof ons: ze snijden véél beter.

Ook qua pasta-attributen zit je hier gebakken. Raviolivormen en -rollers, pastamachines, een klassieke mattarello om zonder pastamachine flinterdunne pasta te rollen. Echt: sla die non-food afdeling niet over.

Op vakantie in Italië maar op souvenirjacht in plaats van voor jezelf? Van deze culinaire souvenirs wordt elke hobbykok blij. En mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie voor wat je nu kunt maken met die gekochte boodschappen? Dit zijn onze favoriete Italiaanse vakantiegerechten

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.