Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Video's 4 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Video: deze Japanse chef maakt gigantische rijstballen

Je kent vast wel jian diu, Chinese balletjes gemaakt van rijstbloem. Ze hebben een plakkerige binnenkant en een knapperige buitenkant gehuld in sesamzaadjes. Door het uitzetten van het deeg is de binnenkant hol, wat vaak wordt opgevuld met een zwartebonenpasta.

Gigantische rijstballen (goma dango)

In Japan heten die populaire balletjes goma dango – een soort variant op mochi (Japanse rijstcakejes) die je in Nederland meestal op de dessertkaart vindt. De gebakken balletjes zijn normaalgesproken vrij klein, maar dat geldt niet voor deze gigantische rijstballen.

In deze video bezoekt iemand van Tasty een Japans restaurant, waar de adorable chef Ya gespecialiseerd is in het maken van giant goma dango. Sterker nog: hij is zelfs de enige chef in het restaurant die ze kan maken. Het recept wil hij niet prijsgeven, maar hij laat de bereidingswijze wel met liefde zien – en die is al heel fascinerend.

I Tried To Make A Giant Riceball In Japan * Tasty

I Tried To Make A Giant Riceball In Japan! Subscribe to Tasty: https://bzfd.it/2ri82Z1 About Tasty: The official YouTube channel of all things Tasty, the world’s largest food network. From recipes, world-class talent, and top-of-the-line cookware, we help connect food lovers in every way they interact with food.

Toveren

Als je het deegballetje ziet waar de chef mee begint, zou je niet denken dat het zo’n gigantische bal wordt. Maar de chef kan er duidelijk mee toveren. De truc lijkt te zijn dat de bal al warm is vóór hij de olie in gaat, waar hij langzaam gaart op 80 tot 90 graden Celsius.

Tijdens het bakken schudt de chef de lepel waar de bal op ligt met zijn linkerhand heen en weer, terwijl hij hem met zijn rechterhand steeds omrolt in en overgiet met de olie. Door de lucht die op die manier in het deeg komt, worden de balletjes op magische wijze gigantische rijstballen.

Behoorlijk tricky

Klinkt nog best te doen, maar het is behoorlijk tricky. Want zodra je de bal niet goed omrolt en hij niet rond blijft, komt er een deuk in en gaat alle lucht er juist weer uit. Maar dat gebeurt chef Ya niet zo vaak: hij eindigt met een prachtig groot en rond eindresultaat met knapperige goudbruine buitenkant.

Hoe hij dat precies doet, zie je natuurlijk in de video – en ook de poging van de Tasty-presentator om de techniek na te doen. En we moeten toegeven, we weten zelfs niet of we haar resultaat zouden boeken…

Meer Japanse gerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.