Alles over ‘Le grand aïoli’: de ideale borrelplank voor in de zon

Een talrijk gezelschap, een zwoele zomeravond en een grote borrelplank om lekkers op te serveren: dat is wat je nodig hebt voor ‘le grand aïoli’. Dit gerecht is afkomstig uit de Provence en is (hoe kan het ook anders) de ultieme zomerkost. Ideaal voor wanneer je gasten ontvangt!

Wie Franse keuken zegt, denkt aan verfijnde smaakcombinaties en goddelijke lokale kaas en wijn. Toch zijn er binnen Frankrijk heel wat verschillende regio’s die elk een eigen culinaire geschiedenis herbergen. De Provence bijvoorbeeld, een streek die naast heel wat heerlijke zoetigheden of bouillabaisse onder meer ook ‘le grand aïoli’ op haar naam heeft staan.

First things first: aïoli

Nu goed, wat die ‘le grand aïoli’ dan precies moge zijn? We leggen het even uit. Aïoli is een hemelse knoflookmayonaise die je waarschijnlijk kent van bij je patatas bravas of om calamares fritti in te dippen.

Hoewel de mayonaise haar oorsprong heeft in het Spaanse Catalonië is ze ook in de Franse Provence altijd erg populair geweest. Daar zijn de Fransen er zó dol op aïoli dat ze’t ook wel eens ‘de boter van de Provence’ noemen. We kunnen ze geen ongelijk geven: aïoli is nu eenmaal een erg smakelijk mengsel.

Una deliciosa mayonesa casera hecha con huevos camperos de la @granja.anita08, ajo, sal marina, mix de pimientas y un toque de jugo de limón. 🍋 Nuestro alioli es genial para darle un toque especial a tus sándwiches, picadas o asados. Hacé tu pedido al 📲 0985471965, hoy hacemos entregas hasta las 20:00 h. 🛵 #alioli #sinconservantes #ajo #mayonesacasera #productoartesanal #huevoscamperos #aioli #garlic #realfood #homemadeaioli #preservativefree #handmade #freerangeeggs

19 Likes, 0 Comments – Meraki (@meraki_gourmet_py) on Instagram: “Una deliciosa mayonesa casera hecha con huevos camperos de la @granja.anita08, ajo, sal marina, mix…”

Et alors… le grand aïoli

Geen wonder dat er op een gegeven moment een gerecht bedacht werd dat volledig rond aïoli draait. Et voilà: dat is hoe ‘le grand aïoli’ in het leven werd geroepen. De benodigdheden voor een grand aïoli zijn een borrelplank, een grote kom aïoli en voldoende lekkers dat je in de aïoli kan dippen. Zie je’t al voor je?

Traditioneel wordt de borrelplank belegd met verschillende gekookte groenten (meestal wortel, aardappel, artisjok en groene bonen), kabeljauw, hardgekookte eitjes en andere zeevruchten.

This is my favorite way to eat: a big platter of extraordinarily fresh, simple foods (our radishes!👆🏼), with something lux to drag them through. Enter #legrandaioli. This version is made with local duck yolks. Link in profile for the recipe! 😉😎🎯👋🏼#lickingtheplate #melinaphotos . . . . . . #hudsonvalleyeats #bhgcelebrate #beautifulcuisines #imsomartha #pescatarian #f52summersundays #bhgfood #mywilliamssonoma #makesmewhole #healthyish #aioli #duckeggs #upstateny #plattergoals #buzzfeast #growyourown #scratchmade #summerfood #realsimple #howisummer

2,794 Likes, 98 Comments – Melina Hammer (@melinahammer) on Instagram: “This is my favorite way to eat: a big platter of extraordinarily fresh, simple foods (our…”

Zo maak je een traditionele grand aïoli

Met wat extra brood op tafel en – niet onbelangrijk – frisse witte (of rosé) wijn is dit een heus feestmaal waar je de hele avond van kan genieten.

Wil je’m zelf op tafel toveren? Ga vooral voor je favoriete (seizoens)groenten en leg er bij wat jij net lekker vindt. Freestylen is toegestaan!

Meer over de Franse keuken?

Reageer op artikel:
Alles over ‘Le grand aïoli’: de ideale borrelplank voor in de zon
Sluiten