Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 3 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Rode kool koken: dit is hoe (lang) je dat doet

Of je het nu lekker vond of niet, er zijn maar weinig Nederlanders níet opgegroeid met rode kool met appel naast hun gekookte aardappelen en lapje vlees. Misschien maakte je moeder of oma dat zelf, misschien werd er gewoon een potje opgewarmd. Maar eerlijk, hoe vaak heb jij de oer-Hollandse groente daarna nog klaargemaakt? Tijd om rode kool terug op het menu te brengen! Want rode kool koken is helemaal niet moeilijk.

Wat rode kool wél is, is gezond. Er zitten superveel antioxidanten in, maar ook veel vitamine A, C en K en vezels. En inmiddels kun je de kool het hele jaar door kopen, hoewel het traditioneel een wintergroente is.

Rode kool koken: zo doe je dat

Als je rode kool gaat koken, moet je ‘m eerst schoonmaken; dat kan even wat tijd kosten. Verwijder de buitenste, stugge bladeren aan de buitenkant en houd de kool even onder kraan. Snijd ‘m daarna in kwarten en verwijder van binnenuit de harde stukken aan de onderkant (de stronk) met een mes. Snijd de kool tot slot in reepjes en spoel ook die even af in een vergiet.

De gewassen reepjes rode kool doe je vervolgens in een grote pan, met een laagje water met wat zout en azijn erin. Dat laatste zorgt voor behoud van de rode kleur.

Breng het water aan de kook en laat de kool zo’n 15 minuten koken. Dan is ‘ie misschien wat minder gaar dan je ‘m gewend bent uit een potje, maar beetgare rode kool is juist het meest smaakvol. Wil je ‘m toch zachter, snijd de reepjes dan kleiner, zodat ze in dat kwartiertje toch zacht worden.

Giet de rode kool vervolgens af, of bind het kookwater met maizena of aardappelzetmeel. Voor rode kool met appel voeg je op de helft van de kooktijd een geschilde appel in blokjes toe. Het is bovendien lekker om rode kool te koken met kruiden, zoals hele kruidnagels of laurierblaadjes.

Rode kool bereiden op andere manieren

Niet zo’n fan van gekookte rode kool? Je kunt de groente natuurlijk ook op andere manieren bereiden, zoals in de oven of in een wokgerecht.

Ook gestoofde rode kool is erg lekker. Voor deze rode kool met schnitzels en biermayonaise wordt rode kool bijvoorbeeld 1,5 uur gestoofd in bier en rodewijnazijn. Kost even tijd, maar geloof ons: het is heerlijk.

Rauw kan de groente bovendien prima in een salade, zoals deze winterse coleslaw met rode kool en spruitjes als bijgerecht.

Ook lekker: meng gesneden rode kool met witte wijnazijn en een scheutje olijfolie en garneer er deze taco’s met kip en avocado mee.

Lekker met rode kool: Rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise