Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 20 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Wauw: deze Japanse pancakes zijn het meest fluffy gerecht dat je ooit zult eten

Ben je ervan overtuigd dat je hét recept voor fluffy pannenkoeken al gevonden hebt? Think again: deze Japanse pancakes zijn waarschijnlijk zo’n drie keer zo’n dik. In onder andere Thailand, Australië, Hong Kong, Canada, Londen, New York en San Francisco staan ze er uren voor in de rij, en dat begrijpen wij best! Maar wat is het geheim van deze dikke doch lichte pannenkoeken?

Uren in de rij

Van Gram Cafe and Pancakes in Hong Kong tot Japanese Soufflé Pancake Shop Fuwa Fuwa in Londen en Taiyaki in New York: Japanse pancakes reizen de hele wereld over.

Veel restaurants serveren vanwege de langere bereidingswijze bovendien maar een gelimiteerd aantal pancakes, op bepaalde dagen en tijdstippen. Het gevolg is dat mensen uren in de rij staan om deze specialiteit te proeven. Tijdverspilling? Misschien. Maar de pancakes zien er ook wel héél lekker uit.

Japanse pancakes in New York
Bron: Taiyaki

Japanse pancakes: fluffy, fluffier, fluffiest

De Japanse pancakes worden gemaakt met vooral heel. Veel. Opgeklopt eiwit. Daardoor ontstaat een ontzettend luchtig beslag, dat met een spuitzak in ronde vormpjes wordt gespoten. Die worden niet zomaar gebakken, maar eerder gestoomd op een bakplaat, onder een bol metalen deksel.

Zodra de zachte, fluffy pancakes aan boven- en onderkant goudbruin gebakken zijn, worden ze snel opgestapeld en overgoten met maple of golden syrup en een klontje boter. Er zijn natuurlijk ook restaurants die daar een eigen variatie op hebben, zoals matchasaus.

Wiggle wiggle

Het leuke aan de pancakes is vooral ook dat je zo’n stapeltje zo lekker kunt wiebelen, net als pudding.

Overigens blijft de lucht niet extreem lang in de ‘souffle pancakes’ zitten, maar worden ze steeds dunner als je langer bezig bent met Instagram-foto’s maken. Pluspunt is wél dat het erg moeilijk is om lelijke foto’s te maken van zulke bijzondere pancakes, dus kun je meteen daarna aanvallen.

In Nederland kun je deze hype voor zover we weten nog nergens proeven, maar in de Amsterdamse Jordaan geniet je bij Japanese Pancake World bijvoorbeeld wel van andere Japanse pannenkoeken. ‘Okonomiyaki‘ zijn plattere, hartige pannenkoeken met verse toppings, maar ook erg de moeite waard.

Gram Pancakes Thailand

The Most Famous and Fluffy Pancakes from Osaka

Meer uit de Japanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.