Culy ontdekt… de kookkunsten van Jansz’ nieuwe chef
De terrassen zitten weer vol en de keukens van restaurants draaien weer volop. Wat een heerlijkheid, zo zien we het het liefst. En vielen wij direct met onze neus in de culinaire boter met een bijzonder diner van de nieuwe chef van restaurant Jansz; het restaurant dat gevestigd is in het Pulitzer hotel in de beroemde Negen Straatjes van Amsterdam.
Lokale ingrediënten, prachtige grachtenpanden, binnentuin, zon en vriendelijke gezichten: van een bijzonder goede start van het heropende restaurantseizoen gesproken…
Arnout van der Kolk als nieuwe chef van Jansz
Dat Arnout van der Kolk kan koken, dat mochten we al een keer proeven. Hij leidde jaren de keuken van restaurant C, maar nu waagt hij de overstap naar restaurant Jansz, waar alles samenviel.
Arnout: “Ik wist al snel dat dit de perfecte stap was voor mij. Een mooie carrière, mijn liefde voor Amsterdam en een prachtig hotel als het Pulitzer. Ook bleek al snel dat ik dezelfde visie deel als Jansz.”
Lichte, elegante gerechten
De nieuwe visie van Arnout is makkelijk te raden als je kijkt naar het ambassadeurschap van North Sea Chefs, waarbij hij zich inzet voor een gebalanceerde visvangst. In Jansz word je dan ook verrast met lokale ingrediënten in lichte, elegante gerechten, waarbij het seizoen belangrijk is.
De gerechten zijn gemaakt om de internationale gasten te verrassen met het erfgoed van Amsterdam en omstreken, maar Jansz richt zich daarnaast ook steeds meer op nationale en Amsterdamse gasten. Dat merk je ook op de menukaart. Naast de traditionele halve kreeft vind je bijvoorbeeld ook een burger op de kaart. Voor iedereen wat wils!
Zo maak je de beroemde Marinara Meatballs van Jansz. in Amsterdam
De vibe bij Janzs
Eerst móét even de inrichting worden toegelicht om je mee te nemen in de erfgoed ervaring. Het restaurant is gelegen in drie verschillende grachtenpanden die aan elkaar zijn geschakeld. Veel van de elementen in het interieur zijn een knipoog naar het verleden.
Zo kom je binnen voor een aperitief in een oude apotheek (charmant!). Vervolgens word je naar de binnentuin (oftewel een oase van rust in de drukke binnenstad) gebracht voor een aantal kleinere hapjes. Daarna volgt het diner in het restaurant zelf.
Oesters en Noordzeekrab
In de binnentuin volgen de kleine gerechtjes zich snel af. Oesters op twee wijzen, toast met Noordzeekrab en toast met doperwtencrème en geroosterde bloemkool met pinda en kruiden. Naast de superverse oesters sprong de Noordzeekrab flink in het oog. De subtiele krabsmaak is fenomenaal. Echt het soort gerecht waar je graag voor terugkomt.
Terwijl de vogeltjes fluiten (echt waar), is de bediening snel, charmant en vriendelijk. Zo werden er bijpassende wijnen geschonken en werd daar op een laagdrempelige manier over verteld. Klopt de foto wel hieronder? Of is het gezichtsbedrog? Nee, hij is echt zo groot. En nee, die hebben wij echt niet opgekregen! (ha)
Oesterblad en pinda-karamel-sundae
Binnen volgden de gerechten zich in een rap tempo op en werden we bijna overdonderd door de mooie smaken. Van een zeebaars crudo met een heel lichte madame Jeanette en sinaasappel, naar een paksoisalade met karnemelk en oesterblad (dat oesterblad wordt nooit meer vergeten) tot een ravioli met dopererwten en morilles (yes!).
Een mega krokante dorade met couscous en tomatenrelish en polderhoen (sousvide) met seizoensgroente en lavas. Dit was de meest malse, boterzachte polderhoen die deze redactrice ooit heeft gegeten.
Met als afsluiter een goddelijke pinda-karamel-sundae (uiteraard mét zeezout), heeft deze nieuwe chef ons van tafel geblazen. Of was het toch de afsluitende rabarbercocktail? In ieder geval: wat een héérlijk menu heeft die chef bedacht. Doen!
Adres en openingstijden restaurant Jansz
Reestraat 8
1016DN Amsterdam
Jansz. is van woensdag t/m zondag geopend voor lunch en diner van 12:00 – 22:00. Check de website van Jansz om te reserveren en voor meer informatie.