Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Groningen 12 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Cilinder bar is dé nieuwe (vegan) hotspot van Groningen waar alles kan

Groningen, de studentenstad die bekendstaat om zijn nachthoreca zonder sluitingstijd. Je zou denken dat het hier qua avondhoreca ook wel eens vol is. Toch schieten er steeds nieuwe originele dranklokalen uit de grond. Zo ook de Cilinder bar, bar Cilinder of gewoon Cilinder. Dé nieuwe hotspot in Stad waar je steengoede cocktails drinkt, vegan eet en tegelijkertijd losgaat, leert of gamet. Hier kan namelijk álles.

Alles in één cilinder

Uit de creatieve kokers van de bedenkers van de Cilinder zijn al eerder erg goeie ideeën gekomen. Zo waren er al BOEL, een jeu des boules bar, en de Stockroom; de enige speak-easy cocktailbar in Groningen waar het altijd gezellig is. Maar, die gezelligheid maakt ook dat men vaker terugkomt en langer blijft. En dus moeten de medewerkers van de Stockroom best wel eens een “nee, vanavond hebben wij geen plek” verkopen.

Met de komst van hun nieuwe, toegankelijke broertje kunnen zij de gasten gewoon naar de overkant sturen. De Cilinder bar ligt namelijk op een paar keer struikelen van de Stockroom. Ideaal!

cilinder bar groningen
Bron: Sjoerd Knol

Cilinder of Cilinder bar

Over die naam moeten we ‘t nog even hebben. In Groningen noemt men het de Cilinder bar, maar eigenlijk dekt dat de lading niet volledig. Cilinder is namelijk het algehele concept. Hierin schuilen naast de bar ook een arcadehal, een proeflokaal, een vegan fine dining restaurant (Achterwerk) en OOST, een club waar je kunt dansen tot de zon op komt.

Heb je het over de Cilinder dan duidt dat dus op het gehele concept. Heb je het over de Cilinder bar, dan heb je het over dé bar waar je heerlijke ciders, craft bieren, (natuur)wijnen en uitstekende cocktails drinkt.

cilinder bar groningen
Bron: Tom van Huisstede

Vegan snacken bij de Cilinder bar

Naast kneitergoeie cocktails (hoe kan het ook anders met de Stockroom en een weelde aan ervaring in de portefeuille), kun je je bij de Cilinder bar in Groningen ook te buiten gaan aan bijzondere wijnen en bieren, interessante ciders en andere bijzondere (alcoholvrije) drankjes.

Dat niet alleen. Sinds kort huist er in de Cilinder ook Snackwerk. Het zusje van Achterwerk, het vegan fine dining restaurant in hetzelfde pand. Vanuit Snackwerk worden – je raadt het vast al – alle snacks voor in de bar bedacht en gemaakt.

Bijzonder voor Groningen: álles is hier vegan. En ook érg goed. Verwacht geen gefrituurde nep mozzarellasticks en andere ‘plastic’ substanties. Nee, hier eet je de perfecte oesterzwammen kebab en vegan bitterballen waarbij je niet eens merkt dat er geen enkel stukkie vlees in zit.

Al drinkend leren over drank

Naast een gezellig avondje uit, kun je bij de nieuwe Groningse hotspot ook terecht voor je nodige educatieve spijs- en drankenkennis. Zo organiseren ze maandelijks verschillende interessante proeverijen (tastings, want hip Engels) met elke keer een ander thema.

Deze proeverijen zijn niet suf. Je voelt de passie voor het vak van de mensen in, achter en rondom de Cilinder bar. Zo maak je bij een Italian Tasting geen kennis met een Negroni of een Espresso Martini die je allang kent, maar is alles net even anders. De achtergrondinformatie is interessant en wordt met passie overgebracht. Tsja, dat je de genoemde cocktails of andere drankjes dan ook nog moet proeven, neem je dan maar voor lief.

Eerder werden er ook al een Cider Tasting en een proeverij van gefermenteerde bieren georganiseerd. Elke keer wordt er iemand uitgenodigd die er écht verstand van heeft en koken de chefs van Snackwerk of Achterwerk er bijpassende lekkernijen bij. Alles om jou in de watten te leggen!

cilinder bar Groningen
Bron: Tom van Huisstede

Wil je de Cilinder bar in Groningen zelf bezoeken? Ze zijn geopend van woensdag tot en met zondag van 17:00 tot 00:00 uur. Inderdaad: wél een sluitingstijd hier. Maar mocht je ‘s avonds laat nog een drankje willen doen in het uitgaanscentrum van Groningen? Dan is dat opnieuw twee keer struikelen. En met die uitgebreide drankenkaart van de Cilinder bar, mag je dat struikelen best letterlijk nemen.

Het adres van Cilinder bar:

Oosterstraat 13a, 9711 NN Groningen

Meer info vind je op de website van Cilinder Bar.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.