Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 24 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Voorkom een bakramp: zo zakt je brownies-swirl niet weg

Hét baksel dat iedereen keer op keer met open armen en luid applaus zal ontvangen: brownies. Je kunt er nog een visueel schepje bovenop doen, namelijk door de bovenkant met een swirl van bijvoorbeeld pindakaas te versieren. Maar hoe zorg je dat die swirl in je brownies niet naar de bodem verdwijnt? We leggen het uit.

Spoiler alert: het is simpeler dan je denkt.

Zo zakt je brownies-swirl niet weg

De hoeveelheid aan brownierecepten op Culy.nl verraadt het al: dit chocoladegenot gaat nooit vervelen. Niet heel gek dat het klassieke recept dan ook blijft evolueren, zoals met een swirl: een organisch patroon op de bovenkant. Pak je dat goed aan, dan maakt het de brownie niet alleen lekkerder, maar ook nog een stuk aantrekkelijker.

De swirl

Waar we vroeger vol inzetten op de gemarmerde boerencake – probeer vooral deze versie naar een recept van driesterrenrestaurant Noma eens – richten we ons nu op de bovenkant van het gebak. Want als we smaken toevoegen, dan wil het oog tegenwoordig ook wat. Entree de swirl: door een extra smaak op het beslag te leggen, kun je er sierlijke vormen mee maken.

Techniek

Onze collega’s van Epicurious gingen op onderzoek uit hoe je de swirl-techniek het beste toe kunt passen. Dit lukte al aardig bij andere structuren, zoals in het geval van deze brownies met gezouten karamel. Maar toch hebben we regelmatig te maken met een veelbelovend patroon voordat het de oven ingaat, en flinke teleurstelling wanneer de baktijd voorbij is. Wat blijkt: ons complete kunstwerk is naar de bodem verdwenen.

Pindakaas brownies
Bron: Culy

Reden

De reden van dit alles – of laten we het maar gewoon een bakramp noemen – heeft alles met warmte, gewicht en dichtheid te maken. De boter en chocola in de brownie smelten zo snel, dat de zwaardere – en soms later smeltende topping – er als een plumpudding doorheen zakt. Goed nieuws: naast de oorzaak hebben we ook de oplossing gevonden. Zet je browniebeslag 10 minuten in de vriezer voordat je de swirl erop drapeert, en schuif de gehele boel na je zorgvuldige decoratietechniek direct de oven in. Probeer het maar ‘s uit met dit recept voor brownies met pindakaasswirl; je wil niet anders meer.

Meer brownies maar dan net even anders:

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.