Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 11 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Japanse cheesecake en álles met matcha bij Matcha Bar in Amsterdam

Matcha ken je als die fijnste groene thee uit Japan en van de matcha latte die de afgelopen tijd óveral is opgedoken. Maar in Japan en de Verenigde Staten hebben ze ook ontdekt hoe fijn matcha is als smaakmaker voor patisserie. En nu heeft ook Amsterdam zijn eigen Matcha Bar, voor de lekkerste sweet treats.

Authentiek, maar wel modern

Aan de gezellig drukke Albert Cuypstraat kwam een pand vrij. Een kans voor ondernemer Yung Hao Lie, die ook het populaire Japanse restaurant Hosokawa en sakébar Ginjo runt in Amsterdam.

Zijn missie is immers breder dan sushi, teppanyaki en matcha alleen: mensen kennis laten maken met wat Japan te bieden heeft. Niet alleen sushi en all-you-can-eat-concepten, maar met authentieke gerechten. In een modern jasje, dat wel.

Zo staat er in Matcha Bar niet alleen een Japanse banketbakker, er is onlangs ook een Franse chef de patisserie bijgehaald. Zo maken ze naast typisch Japanse zoetigheden als roll cakes en Japanse cheesecake (zo’n cheesecake die zo lekker wiebelt) een cross-over tussen Japanse smaken en Franse patisserie. Denk aan cream puffs (grote, knapperige soezen met een romige vulling), madeleines en matcha éclairs.

Matcha Bar

Zoals jij dat wilt

De Matcha komt van een leverancier die het fijne groene theepoeder uit Azië importeert. Vooral hun ‘nude matcha’ bevalt ze goed, vertelt Yung. Maar ze maken bij Matcha Bar ook zelf mengsels, bijvoorbeeld matcha met blueberry en matcha met gember. Die worden onder andere gebruikt voor jouw matcha latte.

En dat is dan ook het leuke aan een bar die helemaal is gespecialiseerd in matcha: hier kun je jouw matcha latte of matcha bubble tea helemaal laten maken zoals jij dat wilt. Iets zoeter of juist niet, met sojamelk, kokosmelk, amandelmelk of gewone koemelk.

matcha bubble tea

Dat merken we ook meteen als we een Matcha Latte (met sojamelk) proeven. Het is verrassend niet-zoet en de smaak van de matcha komt goed naar voren.

En zoals het een goede matcha-barista betaamt, worden we ook getrakteerd op mooie matcha-art: een hartje dat ons kopje siert.

matcha latte

Matcha cream puff

We proeven nog veel meer: wafels die vers worden gemaakt en warm geserveerd (dan zijn ze op hun lekkerst, met een knapperig randje), de matcha roll cake en een potje matcha Purin (Japanse pudding).

De matcha cream puff is favoriet: de vulling is niet te zoet en je proeft de matcha goed terug. Het korstje van de soes is gesuikerd en daardoor heerlijk knapperig geworden. Dit kun je blijven eten (zonder nare suikercoma). En ook de éclair is heerlijk: wederom niet te zoet, bijna hartig.

matcha cream puff

Ook heel bijzonder is de nama chocolate. Dit lijken net bonbons, maar zijn zachte chocolaatjes van pure chocolade met een superromige vulling van matcha. Hierin komt het bittertje van de nude matcha op een fantastische manier tot zijn recht.

Matcha Bar Amsterdam

Matcha Bar

Wat ze echt goed doen bij Matcha Bar: matcha in zijn pure, authentieke vorm laten proeven. Op een leuke, speelse manier. Je kunt hier lekkers afhalen of plaatsnemen aan een van de zitjes met een bubble tea, warme matcha thee of een goede kop koffie.

En als je geen fan bent van al te zoete hapjes zoals cake rolls met room of wafels, kom je hier aan je trekken met éclairs, cream puffs en nama chocolate. Overigens serveren ze ook zoetigheden zónder matcha: imagawayaki (een soort dikke pancakes, gevuld met vanille custard of rodebonenpasta), vanille cream puffs en roll cakes in verschillende smaken.

En negeer die wiebelende Japanse cheesecake niet, waarvan je ook een hele kunt bestellen (leuk als originele traktatie op je verjaardag). Desgewenst bakken ze ‘m nog even voor je, zodat ‘ie ook nog een mooi krokant korstje krijgt.

Matcha Bar is van woensdag t/m zondag geopend tussen 12:00 en 20:00 uur. Kijk voor meer info op de site.

Japanse cheesecake

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.