Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Nog een nieuwe foodtrend: blauwe matcha

Waren we net nog bezig met het nieuws dat Amsterdam nu een eigen Matcha Bar heeft, staat het volgende matcha-nieuwtje al weer voor de deur. Dat draait dit keer om blauwe matcha. Je leest het goed: blauwe matcha belooft de nieuwe foodtrend te worden.

Blauwe matcha?

Het heet matcha, ziet eruit als matcha (wel, op de kleur na dan), alleen… het smaakt niet als matcha. En het is dan ook geen matcha. Not really. Waar matcha wordt gemaakt van fijne groene theeblaadjes, wordt blauwe matcha gemaakt van het poeder van de kittelbloem. Ook wel de butterfly pea genoemd.

Die staat waarschijnlijk niet in je achtertuin: het bloemetje komt vooral in de tropen voor. Het is een kruidachtige plant die een kleurstof bevat. In veel Aziatische landen wordt die kleurstof al gebruikt om voedsel blauw te maken.

blauwe matcha latte
Bron: Matcha Blue

Smaak

Da’s even wat anders dan matcha dus. En helaas pindakaas: die fijne stofjes in matcha, zoals antioxidanten en cafeïne, zitten dan ook niet in de blauwe variant.

Je kunt er wél gewoon een blauwe matcha latte mee maken. Die dus blauw is. Maar wel anders smaakt dan de echte matcha latte. Want hoe smaakt blauwe matcha eigenlijk?

Het bedrijf Matcha Blue, dat het goedje aan de man brengt (grappig: er zit een Duits bedrijf achter), zegt dat het een milde smaak heeft. Het heeft wat weg van groene thee, maar de smaak is meer floraal en aards. Vanwege die milde smaak kun je het goed gebruiken als kleurstof voor bijvoorbeeld gebak of desserts.

Uitproberen

De leverancier zegt trouwens ook dat blauwe matcha zo zijn eigen gezondheidsvoordelen heeft. Zo claimen ze dat het net als ‘gewone’ matcha een superfood is.

Of dat zo is? Wij durven het niet te zeggen. Maar wil je het uitproberen, dan kun je het blauwe poeder online bestellen. Je kunt ook al een blauwe matcha latte drinken bij Farm Girl Café in Londen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.