Redactie
Redactie Recepten 7 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: éclairs met salted caramel en chocolade

Eclairs zijn een soort langwerpige soesjes en wij zijn er gek op! Daarom maakten we deze twee soorten; éclairs met salted caramel en chocolade & pistache. 

Voor de éclairs gebruik je een soezendeeg, dat in langwerpige vorm wordt gebakken. Dit lijkt misschien moeilijk, maar als je onderstaande recept stap voor stap volgt, kan het eigenlijk niet mis gaan.

Verwarm voor het deeg de melk, het water en de boter in een pannetje op middelhoog vuur. Breng aan de kook en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed, totdat het geheel een egale massa wordt en loslaat van de zijkanten van de pan.

Gaar het deeg een paar minuten in de pan onder constant roeren en voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige volledig is opgenomen door constant te roeren. Is de pan érg heet? Haal hem dan van het vuur voordat je de eieren toevoegt. Breng het deeg op smaak met een snufje zout en doe in een spuitzak.

Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit hierop éclairs van ongeveer tien centimeter lang en drie centimeter breed. Duw met een natte vinger de uitstekende topjes naar beneden en bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Haal de éclairs uit de oven en maak met een scherp mesje een gaatje aan de zijkant zodat de stoom kan ontsnappen. Laat afkoelen en klop ondertussen de slagroom luchtig met de twee eetlepels suiker. Zet apart en smelt in één pan de chocolade au bain-marie en maak in een andere pan de caramel met de 150 gram suiker en twee eetlepels water.

Smelt voor de caramel de suiker met het water in de pan. Roer niet en vertrouw op de suiker; deze zal vanzelf gaan smelten, borrelen en vervolgens verkleuren en geuren tot caramel. Voeg als de caramel klaar is de twee eetlepels slagroom toe. Pas op, dit gaat borrelen! Breng op smaak met een flinke snuf zout.

Halveer de éclairs en spuit op de onderkant de opgeklopte slagroom. Dip de bovenkantjes van de éclairs in de chocolade en de caramel. Top de chocolade éclairs met pistachenootjes en voeg voor een extra mooie look wat rozenblaadjes toe. Besprenkel de caramel éclairs met een beetje zout. Serveer direct

Salted caramel éclairs

Meer lekkere éclairs:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.