Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoe maak je zelf Chinese hotpot?

Chinese hotpot – ofwel Chinese fondue – is een op en top sociaal gebeuren. Nestel je met je liefste vrienden rond een grote pan hete bouillon, schalen vol met de lekkerste ingrediënten en gaar zelf met je chopsticks vlees, vis en groente in de bouillon.

We kennen de Japanse shabu shabu en sukiyaki al: twee varianten op fonduen, waarbij de lekkerste ingrediënten worden gesmoord in een bouillon. Ook wereldberoemd is de Chinese versie: Chinese hotpot. De belangrijkste verschillen zitten ‘m in het type bouillon en de pan.

Ook in China zijn er weer verschillende soorten hotpot: elke regio heeft z’n eigen variant, van Mongolië tot Sichuan. Wij gaan voor de meest gebruikelijke: de zuidelijke, die aan weinig regels gebonden is. Daardoor kun er perfect je eigen draai aan geven. En da’s toch wel het lekkerst.

Net als bij gourmetten gaat ‘t meeste werk zitten in het snijden van de vlees, vis en groente, verder is je hotpot binnen tien minuten ready to go. Ideaal om te maken voor een etentje met een grote groep vrienden.

Chinese fondue

Een echte Chinese hotpot

Een echte Chinese hotpot (fonduepan) is een grote, ronde metalen pan met twee vakken waarin je twee verschillende bouillons serveert. Heb je geen Chinese fonduepan? No worries: met een gewone pan kan het ook. Of gebruik twee pannen, zodat je twee verschillende bouillons kunt serveren.

Belangrijk is natuurlijk dat je de pan warm kunt houden, dus je hebt hierbij wel een brander nodig. Ga voor een elektrische of gebruik een gasbrander. Bij een Chinese fonduepan worden die vaak al bijgeleverd.

Je gebruikt chopsticks en eventueel een fonduenetje om de ingrediënten in en uit de bouillon te scheppen.

De bouillon

Traditioneel gaat in het ene vak van de fonduepan een heldere, ‘gewone’ bouillon en in de andere een extra pittige, met chilivlokken. Je kunt bij de toko zakjes kant-en-klare bouillon voor hotpot vinden, vaak op basis van gefermenteerde sojabonen.

Zelf bouillon maken is natuurlijk ook tof: in dit recept staat beschreven hoe je een geurige, pittige bouillon voor je hotpot maakt. Uiteraard kun je ook voor een simpele zelfgemaakte bouillon gaan, bijvoorbeeld op basis van kippenbouillon die je op smaak brengt met wortel, gember, grove stukken bosui en steranijs. Of wat je dan ook maar lekker vindt!

Chinese hotpot bouillon

De ingrediënten voor je hotpot

Niet alleen vlees en vis zijn de sterspelers bij hotpot: ook tofu en groenten zijn in rijke mate aanwezig. Denk aan Chinese kool, daikon, wortel, paddenstoelen (bijvoorbeeld enoki), blokjes pompoen, of zelfs aardappelen en verse tomaten! Ook ontzettend lekker: Chinese kailan (Chinese broccoli), paksoi of bokchoi (baby-paksoi).

Tip: begin met de rettich in de bouillon en laat die zolang in de bouillon liggen. Gedurende het fonduen trekt de smaak van de bouillon er helemaal in, waardoor je op het einde ontzettend lekkere groente hebt.

Chinese hotpot fondue

Qua vlees en vis zijn de mogelijkheden net zo divers. We gaan al watertanden als we eraan denken: plakjes heel dun gesneden ribeye, zalm, rundvleesballetjes, dunne plakjes buikspek, rauwe garnalen, inktvis of reepjes kipfilet of kippendijen.

Nog een paar typisch Chinese ingredienten voor hotpot zijn rice cake, visballetjes, wontons en vis-tofu-cakejes, die je allemaal bij de Aziatische supermarkt kunt kopen. En natuurlijk kun je ook noodles garen in de bouillon.

Sauzen

Alsof dat nog geen copieus maal was, horen er ook sauzen bij hotpot om je gegaarde hapjes in te dippen. Die kun je kant-en-klaar kopen bij de toko: Chinese barbecuesaus en hoisinsaus zijn favorieten, eventueel naar eigen smaak opgepept met wat chiliolie, sojasaus, sesamolie, verse koriander en fijngesneden bosui.

Daarnaast worden sesamsaus en een Chinese knoflooksaus veel geserveerd als dipsaus bij Chinese fondue. Maak ze zelf met deze recepten.

Ook favoriet: doop je stukje vlees in een rauwe eidooier. Als je durft. Gebruik hiervoor uiteraard een kakelvers ei.

Chinese hotpot eidooier