Redactie
Redactie Inspiratie 20 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Alles over hét Japanse gerecht sukiyaki

Onlangs aten we – weer – bij Taiko, het Aziatische restaurant in het Conservatorium Hotel, dat door de geniale chef Schilo van Coevorden wordt geleid. Hoewel eigenlijk alle gangen van het acht-gangenmenu goddelijk zijn, springt er ééntje voor ons uit: sukiyaki. Wij ontdekten wat dit Japanse eenpansgerecht zo bijzonder maakt.

Sukiyaki is eigenlijk een vrij simpel gerecht, maar door de vele smaakmakers zo bijzonder. Vaak wordt het in de winter geserveerd, en tijdens het Japans nieuwjaar. Soms wordt het in de keuken gemaakt en op tafel geserveerd (zoals in Taiko), maar vaak wordt het juist aan tafel bereid, zoals een vleesfondue.

In een vaak keramieken of ijzeren pot worden de lekkerste ingrediënten gesmoord. De belangrijkste: dungesneden rundvlees, in het geval van Taiko is dat het wagyu-rund. In sommige delen van Japan wordt ook wel eens dungesneden varkensvlees gebruikt.

Vervolgens tofu (liefst de zijdezachte silken tofu), glibberige noodles (ito konnyaku), stengelui (negi in het Japans, een soort bieslook meets bosui, in Japan vaker gebruikt dan gewone ui!), Chinese kool en enoki paddenstoeltjes (en soms ook shiitake).

Deze ingrediënten voor de sukiyaki worden gesmoord in een soort dikke bouillon, op smaak gebracht met sojasaus, suiker en mirin (Japanse rijstazijn), en soms ook sake en dashi. Sommige chefs maken eerst de bouillon en garen daar vervolgens alle ingrediënten in (à la fonduen), anderen zweren bij eerst het vlees aanbraden en vervolgens de bouillon en de rest van de ingrediënten erbij doen.

En dan is er nog een bijzonder detail: vaak wordt sukiyaki geserveerd met een kommetje geklutste rauwe eieren. Dit wordt gebruikt als een soort dipsaus. Taiko verzon er iets anders op: die topte de sukiyaki af met een schuim van ei én zwarte truffel, heerlijk decadent.

Sukiyaki bij Taiko

Waarom wij zo fan zijn van sukiyaki, is omdat het de perfecte balans is tussen zoet en zout, en het rundvlees echt de hoofdrol speelt. Daarnaast is tofu in dit soort gerechten altijd hemels, net als de knapperige kleine enoki paddenstoelen. Een aanrader om eens te eten bij Taiko, een Japans restaurant, of gewoon lekker thuis.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.