Redactie
Redactie Dessertrecepten 14 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Zoete zaterdag: slagroomtruffels

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de komende zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: slagroomtruffels.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het stokje samen met de slagroom, suiker, en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwijder het vanillestokje uit de room en voeg eventueel de likeur toe. Klop de boter in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk de vanille-room toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie en klop vervolgens verder.

Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de diepvries.

Doe het cacaopoeder in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, dan ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten chocolade. Dit gaat het best door een stevige (saté) prikker in de truffel te steken en de truffel daarmee door de chocolade te halen.

Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf door met de prikker tegen de zijkant van de kom te tikken. Duw de truffel boven het cacaopoeder van het stokje en bedek de truffel aan alle kanten met cacao. Laat enkele minuten in de cacao liggen tot de chocolade hard is.

Doe dit met alle truffels (het makkelijkst gaat dit met 2 personen, de ene dipt, de andere rolt ze door de cacao).

Leg de truffels zodra ze goed hard zijn in een fijne zeef en schud voorzichtig het overtollige cacaopoeder van de truffels af. Bewaar de truffels in de koelkast of vries ze in om langer te bewaren. Haal de truffels op tijd uit de koelkast zodat de vulling wat zachter kan worden.

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Beeld: Harold Pereira

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.