Redactie
Redactie Dessertrecepten 29 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je het allerlekkerste roomijs

We love ice cream! En wat is er nu lekkerder (en staat leuker) dan zelfgemaakt ijs? Juist… Daarom besloten wij dat het tijd werd voor een artikel waarin je alles leest over het zelf maken van ijs, wat je precies nodig hebt en of je nu werkelijk waar een (dure) ijsmachine nodig hebt. 

IJsmachine: wel of niet?

Laten we maar met de deur in huis vallen: als je klassiek roomijs wilt maken, heb je eigenlijk wel een ijsmachine nodig. Hoewel sommige recepten beweren een methode te hebben gevonden waarmee het niet nodig is, is het bij de traditionele variant op basis van een ei-roommengsel toch echt een vereiste.

Wat voor machine je dan nodig hebt? Dat verschilt. Zoals bij de meeste keukenapparatuur geldt dat er verschillende soorten voor verschillende prijzen op de markt zijn, en kunnen we niet stellen dat er één de allerbeste is.

Wel kun je kijken naar wat je voorkeur is, zo moet je bij de meeste machines de bak van tevoren invriezen en zijn er ook opzetstukken voor de KitchenAid. Zelf gebruiken we Le Glacier van Magimix, welke overigens ook goed betaalbaar is.

Wil je nu wel echt roomijs maken en heb je geen machine? Volg dan dit recept met gecondenseerde melk, met salted caramel, gemaakt van avocado (!) of maak dit easy bananen-softijs.

Zelf roomijs maken

Dan het basisrecept, wat eigenlijk vrij simpel is. Kijk bovenaan voor de ingrediënten.

Klop de slagroom met een mixer half stijf. Mix in een andere kom de eidooiers met de suiker tot een dikke, gelige massa.

Schenk langzaam, terwijl je blijft kloppen, de melk bij de dooiers. Eenmaal opgenomen, schep je de lobbig geklopte slagroom erdoor. Roer voorzichtig totdat er een mooi mengsel ontstaat.

Voeg nu eventueel smaakmakers zoals bijvoorbeeld verse vanille toe. Zorg dat het mengsel (koelkast)koud is en giet vervolgens in je ijsmachine. Maak het ijs volgens de instructies van de machine.

Zin in meer dan alleen een bolletje ijs? Klik dan hier, hier, hier, hier, hier, of hier voor de lekkerste variaties.

Andere soorten ijs maken

Trek in een verfrissend ijsje, maar wil je (om welke reden dan ook) liever geen room gebruiken? Maak dan een heerlijk frisse sorbet of granita.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.