Redactie
Redactie Dessertrecepten 27 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: recept voor rozemarijnijs

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti,  haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

IJs heeft iets magisch, spreekt bij jong en oud tot de verbeelding. IJs betekent feest. En vanaf nu kan het elke dag feest zijn! Carlina De Lorenzo van de bekende Utrechtse ijssalon Roberto Gelato laat zien hoe je eenvoudig de meest verrassende ijsjes kunt maken. Wat dacht je van witbierijs, honing&maanzaadijs, of een fris appel&gemberijsje? Maar ook verrassende smaken als proseccoijs, dropijs en ijs van trostomaten uit eigen tuin (of die van de buren). Natuurlijk mogen ook de klassiekers als aardbei-, pistache- en muntsorbetijs niet ontbreken.

Brein achter alle receptuur, ijsfanaat Roberto de Lorenzo deinst niet terug voor bizarre smaken als haringijs of roomkaasijs. Verrassende ijslolly’s, ijstaarten en de heerlijkste sauzen; het staat allemaal in dit heerlijke boek. Durf jij het aan?

ijs2
Bron: Ciao Tutti

Niemand minder dan Ronald Giphart, trouwe bezoeker en vaste klant van Roberto Gelato, schreef het voorwoord: ‘Ik vind het altijd lachwekkend als iemand beweert dat hij of zij die en die ijswinkel ‘de beste van Nederland’ vindt. Dat is natuurlijk aantoonbare nonsens. De beste ijswinkel van Nederland is die van Roberto en Carlina aan de Poortstraat in Utrecht. Punt. Geen discussie over mogelijk.’ Dat willen jullie vast graag geloven, mits je dan ook zelf kunt proeven.

Vandaag daarom alvast een klein voorproefje uit IJs, namelijk het recept voor rozemarijnijs. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het smaakt meer dan lekker! Carlina: ‘Ik heb geen groene vingers, mijn planten- en kruidentuintje overleeft dan ook nooit lang. Temperatuur, zon of andere weersomstandigheden lijken de oorzaak. De enige plant die het bij mij altijd goed doet, is rozemarijn. Zomer of winter, tuin of balkon, in Italië en zelfs in Utrecht. Geen wonder dat rozemarijn in mijn gerechten vaak in meer of mindere mate wordt verwerkt.’

Weeg de ingrediënten nauwkeurig af en zet ze klaar. Verwarm de melk met de suiker, de dextrose en de rozemarijn in een klein pannetje. Let wel op dat de temperatuur onder het kookpunt blijft. Roer goed met de garde om de suiker op te laten lossen. Klop het eigeel los met een vork en meng het door de room.

Voeg de room toe aan het suikerwater en laat het 10 minuten trekken. Zeef de melk en schenk het mengsel in de ijsmachine. Afhankelijk van het soort ijsmachine dat je gebruikt, geniet je binnen de kortste keren van heerlijk vers rozemarijnijs. Ben je niet in het bezit van een dergelijke machine? Volg dan het recept en zet het mengsel een aantal uur in de vriezer, terwijl je een paar keer per uur goed roert om kristallisatie tegen te gaan.

Tip van Carlina: ‘Het lekkerste vind ik verse melk en slagroom. De gesteriliseerde, ofwel lang houd bare variant, vind ik veel minder lekker. Bij rozemarijn maakt dat niets uit, vers of gedroogd zijn beide heerlijk.’

ijs
Bron: Ciao Tutti

IJs – recepten van ijssalon Roberto Gelato
€16,95

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.