Redactie
Redactie Dessertrecepten 18 aug 2013
Leestijd: 2 minuten

Wat is granita en hoe maak je het?

Granita, we zien het regelmatig op de menukaart voorbijkomen. Zowel als tussengerecht of als zoete afsluiter. Dat het iets met ijs te maken heeft weten, maar wat is het eigenlijk precies? We zochten het voor je uit.

Wat is granita?

Oorspronkelijk komt de granita van het Italiaanse eiland Sicilië en is (officieel) een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en verschillende smaakmakers. Het grote verschil met ijs of sorbet is dan ook dat het niet volledig bevroren is, en het prima gemaakt kan worden zonder ijsmachine.

Waar de meeste soorten bekend staan om hun korrelige structuur, worden er ook veel juist zacht geserveerd. Dit verschil ontstaat door de verschillende bereidingswijzen en heeft te maken met het al dan niet ontbreken van een continue beweging. Granita’s worden dan ook meestal niet in een ijsmachine gemaakt, maar in een bak in de vriezer die zo nu en dan wordt omgeschept. Hierdoor ontstaan de grove kristallen die typerend zijn granita.

Granita
Bron: Unsplash

Granita’s worden meestal op smaak gebracht door bijvoorbeeld vers fruit of fruitsap (citroen, sinaasappel, aardbei), maar ook met andere smaakmakers zoals koffie, thee, amandelen of siropen.

Hoewel ze overigens meestal als dessert worden geserveerd, kunnen ze ook prima als hartig tussengerecht (bijvoorbeeld met minder suiker en kruiden als smaakmaker) of zelfs bij het ontbijt worden gegeten. Deze laatste optie is vooral op Sicilië populair, waarbij ze veelal worden vergezeld door een brioche.

Zelf granita maken

Zoals we al eerder schreven worden granita’s in het algemeen niet in een ijsmachine gemaakt, waardoor ze uitermate geschikt zijn om zelf te maken op een warme zomerdag. Daarnaast hoeven ze een stuk minder lang de vriezer in, waardoor het nog minder tijd kost. Belangrijk is dat je zo nu en dan roert, zodat het geen hard blok ijs wordt.

Om je alvast op weg te helpen presenteren we je dit heerlijke recept van The Daily Meal voor watermeloen-granita:

Doe de helft van de watermeloen in een blender of keukenmachine en mix totdat het een soort gladde pasta wordt. Giet in een ovenschaal van 22 x 32 centimeter. Doe de rest van de watermeloen samen met de honing en limoensap in de blender en herhaal de eerste stap.

Giet het mengsel in de schaal, roer goed en zet zonder te bedekken in de vriezer. Laat deze bevriezen totdat er bij de randjes ijs ontstaat, dit duurt ongeveer een half uur. Roer alles goed door met een vork zodat alle bevroren stukjes los komen, zet terug in de vriezer en herhaal ongeveer elk half uur, totdat alles volledig is gekristalliseerd. Dit duurt ongeveer drie uur in totaal.

Gebruik een grote vork om de granita in stukjes hakken en bewaar in een luchtdicht bakje in de vriezer maximaal één week. Serveer met de munt of basilicum.

IJs van overrijpe bananen (oftewel: bananenijs met maar 1 ingrediënt!)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.