Redactie
Redactie Diner 28 nov 2013
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: geroosterde witlof & bospeen met noten, geitenkaas en honing

Een heerlijk recept uit Culy’s keuken: geroosterde witlof & bospeen uit de oven, met geroosterde pecannoten, amandelschaafsel, zachte geitenkaas & honing. Zoet, knapperig, een beetje pittig en vol smaak. Enjoy!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bospenen en halveer de kroppen witlof. Leg de geschilde bospenen en de gehalveerde witlof met de platte snijkant naar boven in een ovenschaal. Lepel de honing eroverheen en besprenkel daarna met olijfolie. De hoeveelheid is naar smaak: houd je van zoet, doe dan wat meer honing. Gebruik zeker niet te weinig, dan karamelliseren de groenten niet.

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven, 45 minuten lang. Als je witlofkroppen klein zijn, kunnen ze harder gaan, dan moet je ze er iets eerder uithalen dan de bospenen. Dat geldt ook voor de bospenen: hoe dikker de penen, hoe langer ze nodig hebben. Als je er niet zeker van bent, doe dan de witlof en de bospenen in twee aparte ovenschalen, dan kun je ze er makkelijker eerder uit halen.

Rooster in een droge, hete koekenpan de pecannoten met een beetje olijfolie, gemalen chilipeper, kaneel en zout. Een eetlepel ras-el-hanout (een kruidenmix, te koop bij speciaalzaken) erdoorheen is ook ontzettend lekker. Als de pecannoten lichtbruin geroosterd zijn en lekker ruiken, doe je ze in een bakje die je even opzij zet. Rooster nu het amandelschaafsel in dezelfde hete koekenpan; deze zijn iets sneller bruin.

Als de bospenen en geroosterde witlof gaar en gekaramelliseerd zijn, rangschik je ze in een mooie (eventueel voorverwarmde) schaal. Vergeet het bakvocht uit de ovenschalen niet; niet weggooien, maar lekker over de groenten gieten! Voeg de geroosterde noten toe en verkruimel tot slot de zachte geitenkaas eroverheen.

Witlof met bospeen en noten
Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.