Redactie
Redactie Inspiratie 10 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Zelf (gekleurde) kandijsuiker maken

Je kent ze vast wel, de stokjes kandijsuiker die je bij koffie- en theewinkels kunt kopen en zó slecht maar zó lekker tegelijkertijd zijn. Heerlijk bij een kopje koffie of thee, of gewoon zo. Op de blog She Knows vonden we een fijn, makkelijk recept voor het zelf maken van de stokjes, inclusief verschillende kleuren!

Let wel: het ontstaan van de kandijsuiker duurt 1-2 weken, houd daar dus rekening mee.

Breng het water aan de kook en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Voeg pas een volgende portie toe als de vorige volledig is opgelost. Laat de suiker volledig oplossen.

Zet de glazen klaar en maak de knijpers vast aan de satéprikkers. Controleer of de prikkers het glas raken, door op het randje de knijpers te laten leunen. Dip de prikkers in water en suiker, laat al hangend drogen in het glas. Haal de pan van het vuur en laat de siroop volledig afkoelen.

Vul de glazen met de siroop en voeg eventueel een paar druppels kleurstof toe. Als het goed is hangt de satéprikker nu in het midden van het glas en raakt het de bodem of randjes niet aan.

Wacht geduldig. Het zal ongeveer drie dagen duren voordat er uberhaupt kristallen gevormd worden, en het duurt minstens zeven dagen voordat ze groot genoeg zijn. Door het gebruik van witte suiker kan je duidelijk zien hoe ver de kristallen zijn. Gebruik je toch liever bijvoorbeeld rietsuiker? Dat kan, maar is wel lastiger om te controleren.

Breek de bovenste laag suiker met een mes wanneer de kristallen groot genoeg zijn. Haal de prikker voorzichtig uit het glas en houd ze op z’n kop totdat al het overtollige vocht weg is en de suiker is opgedroogd. Giet de glazen leeg en hang hier de stokjes in om volledig te drogen.

Wanneer de suiker helemaal droog is, zijn ze klaar voor gebruik.

Een klassiek bruin kandijsuiker-stokje

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.