Van deze kiptaco’s met rokerige tomatensaus wil je een voorraadje invriezen
Moeiteloos een authentiek avondje tacoās creĆ«ren, doe je met tinga de pollo: een rokerige tomatensaus met gepluisde kip, geserveerd met frisse ijsbergsla, radijs en meer. Perfect voor de lekkerste kiptacoās voor doordeweeks!
Rokerige kiptacoās
Ook voor de saus van tinga de pollo gebruiken we chipotle in adobosaus. Dit goedje geeft Mexicaanse gerechten met een paar schepjes die karakteristieke rokerige smaak. Kijk maar naar barbacoa en dit snelle lunchrecept.
Tinga de pollo is perfect om in grote hoeveelheden te maken en vervolgens in te vriezen. Het is voor Culyās Ogechi een musthave op warme zomerdagen. Op een zonnige zomeravond hoef je alleen nog maar tacoās (of tostadaās) op te warmen en te serveren met een berg ijsbergsla, plakjes radijs, limoensap, feta of Mexicaanse kazen en een heleboel koriander.
Tinga de pollo maken
- Breng een pan met water aan de kook en voeg de gehalveerde ui, 2 tenen knoflook en 2 laurierblaadjes toe samen met een bouillonblokje.
- Kook de kip binnen 25 minuten gaar en laat daarna iets afkoelen om het vervolgens te pluizen. Tip: gebruik hiervoor een handmixer, dat gaat lekker snel.
- Maak, terwijl de kip kookt, de saus voor de tinga de pollo. Verhit een pan met olie en bak 2 gehalveerde tomaten, 1/2 ui en 2 tenen knoflook op middelhoog vuur tot de ingrediƫnten zacht zijn en een kleurtje hebben.
- Doe de ingrediƫnten in de blender, samen met de chipotle in adobosaus, voeg naar smaak toe. Voeg ook 350 ml van de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde saus.
- Doe de saus terug in de pan en voeg de gepluisde kip toe en laat zoān 5 minuten pruttelen op laag vuur.
- Serveer de tinga de pollo met zure room, dungesneden ijsbergsla, plakjes avocado en radijsjes. Verkruimel feta erbovenop en maak af met partjes limoen. Niet traditioneel, maar wel lekker: ingelegde rode ui voor een frisse twist!
Lekker Mexicaans met een twist:
- Hier dromen we nog steeds van: lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
- Wij zijn er gek op: witte bonensoep met chipotle en groene kruiden
- Dit wordt smullen: Mexicaanse kip met mango, ananas en limoen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FTinga_de_pollo_2.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FTinga_de_pollo_3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FTinga_de_pollo_1.jpg)