Gemarineerde rode-bietensalade met romige ajo blanco
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fgemarineerde-bietjes-1.jpg)
Dit recept voor een gemarineerde rode-bietensalade, is een ware mengelmoes van windstreken. Bovenop een romige ajo blanco met tahin vind je heerlijk gemarineerde rode bieten met een snufje Italië.
Dit gerecht serveer je als lichte lunch, vegetarisch voorgerecht, maar zet je eigenlijk het liefst pontificaal op tafel neer zodat iedereen gezamenlijk van het bord kan eten.
Bieten zijn gelukkig al lang geen vergeten groente meer en je vindt ze steeds vaker terug op allerlei menukaarten. Gelukkig maar, want op de redactie van Culy is het één van onze favoriete groentes.
Thuis eten we rode bieten ook maar al te graag en dan bereiden we ze meestal op onze meest geliefde manier: door ze te poffen! Als je een biet poft, behoudt hij al zijn smaak en is hij wat ons betreft op zijn lekkerst.
De ajo blanco met tahin geeft dit gerecht een Midden-Oosterse en Spaanse twist en zorgt voor een romige, hartige dip, die de salade lekker smeuïg maakt.
Recept: rode bieten salade met ajo blanco
- Wikkel de bieten losjes in aluminiumfolie en pof ze in een voorverwarmde oven op 180 graden. Dit duurt ongeveer 30 tot 50 minuten, afhankelijk van de grootte van de biet. Als je met een satéprikker in de biet prikt en geen weerstand voelt, is de biet gaar en gepoft.
- Maak in de tussentijd de ajo blanco met tahin. Maal in een keukenmachine de amandelen, olijfolie, de knoflook, 1 theelepel wittewijnazijn en een scheutje koud water tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast voor later.
- Pel de gepofte bieten en snijd ze in hapklare blokjes.
- Verdeel 2 eetlepels balsamicoazijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel honing en wat peper en zout over de rode bieten.
- Verdeel de ajo blanco met tahin op de bodem van een diep bord. Leg in het midden de gemarineerde rode biet salade.
- Bestrooi met gehakte amandelen en wat extra olijfolie.
Meer recepten met biet:
- Rode bietensoep met appel, zure room en dille
- Snelle pasta met rode bieten, feta en dille (binnen 5 minuten op tafel!)
- Vega steak sandwich: biet sandwich met dragon-mosterdmayonaise en gebakken uitjes