Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 9 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Hagelwitte macarons met Oreo en creamcheese vulling

Macarons zijn heerlijk, maar ontzettend lastig om te maken. Maar áls je dan eenmaal doorhebt hoe je ze moet maken, wil je niet anders meer! Deze zijn gevuld met een heerlijke Oreo-roomkaas-vulling – kijk uit dat die niet op is voordat je de macarons gaat maken…

Dit recept komt van Aniek de blog Flourgirl. Een blog vol zoete recepten waarbij het water je in de mond loopt. Zoals ‘brown butter, cinnamon and espresso weave bread’. Genoeg gezegd, over op de Oreo-macarons, want ook daarvan krijg je zin in zoet.

macaron met oreo

Zo maak je de macarons

Bedek twee bakplaten met bakpapier.

Meng het amandelmeel en de poedersuiker in een kom. Druk het mengsel met een grote lepel via een fijne zeef in een andere kom. De stukjes die in de zeef blijven kun je proberen om met een blender nog fijner te maken, of je kunt ze wegen, vervangen door nieuw amandelmeel en opnieuw zeven. Hoe beter je zeeft, hoe gladder je macarons worden.

Doe 55 gram eiwitten in een keukenmachine met een garde en laat nog even staan.

Doe de kristalsuiker met het water in een kleine pan en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Veeg de zijkanten van de pan schoon met een schoon kwastje, zodat er geen kristallen ontstaan.

Breng op hoog vuur aan de kook en verhit het mengsel tot 118 ℃. Begin met het kloppen van de eiwitten in de keukenmachine vlak voordat je suiker deze temperatuur bereikt heeft.

Wanneer de suikersiroop de juiste temperatuur heeft bereikt, zet je de keukenmachine op de hoogste snelheid en voeg je de suikersiroop geleidelijk via de zijkant toe aan het eiwitschuim. Klop ongeveer 8 minuten, of totdat de kom niet meer heet aanvoelt.

Voeg de overige 55 g eiwitten toe aan de droge ingrediënten en spatel tot een egale pasta.

Voeg nu 1/3 van het schuim toe aan de pasta en spatel tot dit mooi verdeeld is.

Voeg nu de rest toe en ga door tot het mengsel langzaam van de spatel valt. Wanneer je te lang doorgaat, wordt je mengsel te slap en zal het uit gaan lopen bij het spuiten.

Doe het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje. Houd de spuitzak ongeveer 1,5 cm boven een bakplaat en spuit er macarons op met een doorsnede van ongeveer 4 cm (steeds 3 cm uit elkaar). Maak de macarons af door de spuitmond snel van middenboven naar middenonder te bewegen. Als de macaron de juiste textuur heeft, wordt hij zacht en zakt het middelste beginpunt in, zodat je een gladde bovenkant krijgt. Tik met de bakplaat op je werkblad om eventuele luchtbubbels te verwijderen.

Doe de fijn verkruimelde koekjes in een zeef en bestrooi de macarons voorzichtig met wat kruimels.

Laat de macarons 30 minuten op kamertemperatuur staan, tot er een vel op komt. Verwarm de oven voor op 115℃. Druk met een vinger op een van de macarons om te zien of er een vel op zit, de macaron mag niet plakkerig meer aanvoelen. Op vochtige dagen kan dit langer duren.

Bak de macarons 10 minuten, open de deur even kort zodat het vocht kan ontsnappen en bak nog eens 5 minuten. Open de deur opnieuw, kijk of de macarons droog zijn aan de onderkant. Zo niet, bak dan nog eens 5 minuten en controleer opnieuw. Herhaal zo nodig nog eens. Laat afkoelen.

Ook lekker: Recept voor yummy ijs-macarons en feestelijke roze macarons

Zo maak je de vulling

Doe de roomkaas en boter in een grote kom en klop met een mixer zacht en romig. Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe en roer hierna de koelkruimels er met de hand met een spatel doorheen.

Doe de frosting in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit de frosting op een macaron helft en leg er een andere bovenop. Je kunt de macarons 2 dagen in de koelkast bewaren.

Een makkelijker recept? Maak deze foolproof ‘macarons’: wel de smaak, niet de moeite

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.