Surinaamse kokosmakronen van Raghenie Bhawanie
De kokosnoot heeft een speciaal plekje in het hart van culinair columnist Raghenie Bhawanie. Haar recept voor de lekkerste Surinaamse kokosmakronen – mét een geheim ingrediënt – mocht dan ook absoluut niet ontbreken in haar kookboek. ‘Madame Jeanette’ staat vol met simpele Surinaamse recepten met groenten in de hoofdrol.
Recepten voor kokosmakronen zijn er in allerlei varianten. Met maar twee ingrediënten, gevuld, met chocolade of met toevoegingen als chili en limoen of frambozen. Allemaal lekker, maar wie verlangt naar de lekkerste Surinaamse kokosmakronen, moet bij Raghenie zijn.
5 vragen aan Raghenie Bhawanie: ‘De Surinaamse keuken leent zich uitstekend voor Hollandse groenten’
Raghenie over dit recept
Raghenie: “Ik was midden twintig toen ik voor het eerst voet aan land zette waar mijn moeder is geboren en getogen. Ik reisde samen met haar, zij die op haar beurt haar thuisland weer bezocht na een afwezigheid van vijfentwintig jaar. Ze was niet meer terug geweest nadat mijn oma overleed, toen ik één jaar oud was.
Ze was op een rare manier weer thuis, alsof ze niet was weggeweest.
Wat mij is bijgebleven, is het moment dat mijn moeder rijpe kokosnoten zag hangen in een boompje in de tuin van ons huurhuisje in Paramaribo. Ze twijfelde geen seconde, griste een enorm kapmes uit een keukenla (alledaags keukengerei in Suriname), en kapte alsof het niets was een kokosnoot uit de boom. Ze maakte met een paar handige slagen inkepingen aan de bovenkant, waar een gat ontstond, en zette vol overtuiging de kokosnoot aan haar lippen, terwijl ze alles om zich heen vergat. Op dit soort momenten realiseer ik mij wat ze destijds allemaal heeft achtergelaten voor een betere toekomst: haar moeder. Haar broers en zussen. Haar vrienden. Haar eten.
Die kokosnoot komt terug in meerdere familieverhalen. Zo was mijn oma volgens de overlevering erg handig en maakte zelf kokosmelk, kokosolie en ook was geraspte kokos een huis-tuin-en-keukendelicatesse, die soms zelfs gemengd met wat azijn en madame jeanette bij de nasi gegeten werd als sambal. Kokosolie is volgens mijn moeder goed voor alles. Smeer het in je haar, op je lijf en doe het door je eten en je zal een lang en gelukkig leven leiden. Je begrijpt dat de kokosnoot een speciaal plekje heeft in mijn hart, los van de zoetige, nootachtige milde smaak waar ik gek op ben.
Dit recept voor Surinaamse kokosmakronen kreeg ik van Carle. De truc die Carle hier toepast om wat kokosmelk toe te voegen aan de makronen is in geen kookboek terug te vinden, maar een manier om geraspte gedroogde kokos te doen opleven als ware het versgeraspt, zoals wellicht gebruikt door mijn oma zes decennia geleden. Carle is een genie.”
Surinaamse kokosmakronen: recept
- Meng in een kom alle ingrediënten, behalve die voor de garnering, tot een samenhangende massa. Verdeel het deeg in porties van 20 gram en vorm ze tot ovale ‘kroketjes’.
- Giet een laagje kristalsuiker en suikermuisjes in twee diepe borden. Dip een kant in de kristalsuiker en suikermuisjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor tot 150 °C boven- en onderwarmte of 130 °C hetelucht. - Bak de kokosmakronen 16 minuten. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
De buitenkant moet droog en nog blank zijn, de binnenkant zacht en smeuïg.
‘Madame Jeanette – simpele Surinaamse groenterecepten met pit’ van Raghenie Bhawanie (Nijgh & van Ditmar) is nu te koop.
Meer recepten voor kokosfans:
- Culy Homemade: Surinaamse dawet (frisse kokosdrank met citroengras)
- Culy Homemade: kaya toast (fantastische kokosjam met pandan)
- Culy Homemade: torrija (fantastische Spaanse wentelteefjes met kokosroom)