Redactie
Redactie Dessertrecepten 16 feb 2014
Leestijd: 1 minuut

Foolproof ‘macarons’: wel de smaak, niet de moeite!

Tenzij je Hidde de Brabander heet, blijft het maken van de perfecte macaron bijna een onmogelijke opgave. We blijven het maar proberen, maar bij de zoveelste mislukte poging besloot Culy’s Liselotte dat het ook anders moest kunnen.

Ze ging aan de slag en maakte deze makkelijke meringue-hazelnootkoekjes. Die stiekem best een beetje op macarons lijken, maar veel makkelijker te maken zijn.

Omdat je met de altijd zo fragiele eiwitten werkt, raden we je aan alle ingrediënten van tevoren af te meten en klaar te zetten. Lees ook het recept een paar keer door zodat je precies wat er wanneer moet gebeuren.

Verwarm je oven voor op 100 graden en rooster in ongeveer 20 minuten (houd ze nauw in de gaten!) de hazelnoten goudbruin. Laat ze afkoelen op een bordje en begin met het maken van de meringue. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf en voeg al kloppend de suiker toe.

Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Klop verder tot de meringue een satijn-achtige gloed krijgt en je geen suikerkorrels meer voelt. Laat even staan en maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine of vijzel. De nootjes hoeven geen poeder te worden en het is juist lekker als sommige stukjes iets groter zijn dan de ander.

MacaronsMacarons3

Vouw voorzichtig de fijngemalen hazelnoten door de meringue en spuit nu ‘dopjes’ (rondjes beslag) op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog de meringues minstens 2,5 uur in de oven tot ze mooi gaar zijn. Check tussendoor of ze niet verbranden en bak ze eventueel nog langer in de oven.

Laat de meringues afkoelen, bedek de platte kant met een laagje vulling naar smaak en top met een tweede koekje. Je kunt eigenlijk alles gebruiken, zo lang je het maar lekker vindt! Denk aan chocoladeganache, (salted) caramel, botercrème en ga zo maar door.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.