De beste manier om aardappelpuree (en stamppot) in te vriezen
Waar aardappels in principe slecht gedijen in de vriezer, kun je aardappelpuree daarentegen prima invriezen. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten.
Het belangrijkst zijn de smaakmakers, want zonder een klont(je) boter, scheut volle room of melk ben je nergens. Dit zijn namelijk de ingrediënten die voorkomen dat de puree waterig uit de vriezer komt en daarbij zijn smaak behoudt. En ja, het leven wordt gewoon een stuk mooier met boter en room.
Laat vervolgens de puree afkoelen en bewaar in een goed afgesloten bakje in de vriezer. Is je bakje niet helemaal vol? Bedek dan de bovenkant van de puree met vershoudfolie zodat je vriesbrand voorkomt.
Opwarmen
Nadat de aardappelpuree is ingevroren, moet hij op den duur wel weer worden opgewarmd. Idealiter laat je de puree ontdooien in de koelkast, een a twee dagen van tevoren. Warm de puree vervolgens in een pan, de oven, slowcooker (op de laagste stand in ongeveer twee uur) of magnetron (regelmatig roeren).
We snappen dat niet iedereen daar de tijd voor heeft (of zover vooruit denkt) en in dat geval kun je de puree in een grote pan op laag vuur laten ontdooien. Doe dit eventueel met een scheutje melk of room om te voorkomen dat de onderkant aanbakt.
Ook kun je gebruik maken van de oven. Verwarm deze voor op 180 graden en laat in ongeveer een half uur de puree ontdooien en opwarmen.
Blijkt je puree toch waterig? Voeg dan nog een beetje boter, zure room of crème fraîche toe. Proef en breng eventueel extra op smaak.
Stamppot invriezen
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Stamppotten als hutspot, met boerenkool en zuurkool kun je wel prima invriezen volgens de tips in dit artikel.